Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

ΣΑΡΩΝΕΙ Η ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ

Δέκα μικρά μυστικά του σερ Αλεξ

Πείσμων στα όρια της ξεροκεφαλιάς, σκληρός με όλους και πάνω απ' όλα με τον εαυτό του, πνεύμα πρακτικό αλλά και φιλελεύθερο, κοντολογίς Σκοτσέζος ως το μεδούλι. Στην αυτοβιογραφία του που κυκλοφόρησε πρόσφατα, ο σερ Αλεξ Φέργκιουσον ανακαλεί και αναπολεί δεκάδες περιστατικά, άλλα διάσημα και άλλα λιγότερo γνωστά. Δέκα από αυτά έχουν συγκεντρωθεί στο κείμενο που ακολουθεί.

Δέκα μικρά μυστικά του σερ Αλεξ
Γουέιν Ρούνεϊ: Καλός αλλά αργεί να μάθει
Από πολύ νωρίς ο ίδιος ο Φέργκιουσον και το προσωπικό της ομάδας του, είχαν διακρίνει το ταλέντο του νεαρού Ρούνεϊ, παίκτη τότε της Έβερτον. Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες τους να υπογράψει ο Ρούνεϊ στη Γιουνάιτεντ, ήρθαν τελικά σε συμφωνία το 2004, με τον Άλεξ Φεργκιουσον να περιγράφει τον Ρούνεϊ ως «ένα σπάνιο ακατέργαστο ταλέντο, παρόλο που δεν είναι και ο πιο γρήγορος μαθητής».

Ρόι Κιν: Ο βρωμόστομος εμψυχωτής
Όσον αφορά στον Ρόι Κιν, τον βοηθό προπονητή της ομάδας μεταξύ 1993 και 2005, ο Άλεξ Φέργκιουσον γράφει: «Ήταν η πιο έντονη παρουσία στα αποδυτήρια καθ' όλη τη διάρκεια της συνεργασίας μας. Ο Ρόι με βοήθησε πολύ εμψυχώνοντας τους παίκτες και δίνοντάς τους κίνητρα».

Ωστόσο ο Κιν ήταν έντονα επικριτικός με τους συμπαίκτες του κι αυτό οδήγησε στην διάλυση της συνεργασίας τους.

«Το πιο σκληρό σημείο του σώματός του είναι η γλώσσα του» γράφει ο Φέργκιουσον. «Είχε το πιο άσχημο λεξιλόγιο που μπορεί να φανταστεί κανείς».
Δέκα μικρά μυστικά του σερ Αλεξ
Το παπούτσι στον Μπέκαμ
Τόσο ο Φέργκιουσον όσο και ο Μπέκαμ αποχαιρετησαν τον ποδόσφαιρό στο τέλος της σεζόν 2012-2013, με τον πρώτο να λέει: «Ο Μπέκαμ έφυγε από την Παρί σεν Ζερμέν όπως έκανα κι εγώ στην Μάντσεστερ: Με τους δικούς του όρους».

Οι σχέσεις των δύο αντρών είχαν επιδεινωθεί όταν ο Μπέκαμ άφησε τη United για να ενταχθεί στη Ρεάλ Μαδρίτης το 2003. Αφορμή για το γεγονός αυτό ήταν η στιγμή που ο Άλεξ Φέργκιουσον πέταξε ένα παπούτσι στον Μπέκαμ πετυχαίνοντας στο αριστερό του μάτι.
Δέκα μικρά μυστικά του σερ Αλεξ
Ο Φέργκιουσον στο βιβλίο του, επαινεί την αντοχή και την μεγάλη διάρκεια της καριέρας του Μπέκαμ αλλά διερωτάται κατά πόσον ο Μπέκαμ μπορεί να μετάνιωσε για την απόφασή του να πάει στους Los Angeles Galaxy το 2007. «Κάποια στιγμή στη ζωή του μπορεί να νιώσει την ανάγκη να πει: Έκανα λάθος», γράφει.

Για το επεισόδιο Σουάρεζ – Εβρά
Μια από τις μεγαλύτερες διαμάχες του Φέργκιουσον τα τελευταία χρόνια της καριέρας του ήταν ο ρατσισμός μεταξύ των Πάτρικ Σουάρεζ και Λούις Έβρα, της Λίβερπουλ.

Ο Σουάρεζ τιμωρήθηκε με απαγόρευση συμμετοχής σε οχτώ αγώνες το Δεκέμβριο του 2011 για φυλετική προσβολή απέναντι στον Έβρα, με τον Φέργκιουσον να κατακρίνει τον προπονητή της Λίβερπουλ, Κένι Νταλγκίς για τη στάση του.

«Αποκάλεσα ντροπή για τη Λίβερπουλ τον Σουάρεζ και δήλωσα πως θα ήταν συνετό να τον ξεφορτωθούν» θυμάται στην αυτοβιογραφία του.

Δύο φορές πρόταση από την Εθνική Αγγλίας
Ο Σκοτσέζος προπονητής αποκαλύπτει πως δέχτηκε δύο φορές πρόταση να αναλάβει προπονητής της Εθνικής ομάδας της Αγγλίας, το 1999 και το 2001. «Δεν υπήρχε περίπτωση να την αναλάβω. Μπορείτε να με φανταστείτε σ΄αυτή τη θέση; Εναν Σκοτσέζο; Πάντα αστειευόμουν λέγοντας πως θα έπαιρνα αυτή τη θέση και θα τους υποβίβαζα. Θα τους έφερνα στην 150η θέση στον κόσμο, με τη Σκωτία στην 149η».

Κριστιάνο ο πιο προικισμένος
Αναφορικά με τον Ρονάλντο δεν έχει καμία αμφιβολία πως πρόκειται για τον «πιο προικισμένο παίκτη που είχε ποτέ». «Ξεπέρασε όλους τους μεγάλους παίκτες που είχα. Και δεν ήταν λίγοι», γράφει.
O Ρονάλντο υπέγραψε στη ρεάλ Μαδρίτης το 2009 με το ποσό - ρεκόρ για την εποχή των 80 εκατομμυρίων λιρών.
Εξυπνη κίνηση, ομολογεί ο Φέργκιουσον. «Ηταν άλλωστε ο τρόπος του Φλορεντίνο Πέρεθ να πει σε όλον τον κόσμο: Είμαστε η Ρεάλ Μαδρίτης. Η μεγαλύτερη όλων».
ενα χρόνο νωρίτερα ο προκάτοχος του Πέρεθ στην προεδρία τςη Ρεάλ είχε ξανακάνει πρόταση στον ρονάλντο: προτιμώ να σε πυροβολήσω παρά να σε πουλήσω σε αυτόν», είχε εκμυστηρευθεί τότε ο Σκοτσέζος στον Πορτογάλο.
Είναι αργά για ζήλειες
Το 2009 και το 2011, ο Φέργκιουσον είδε την ομάδα του να χάνει στον τελικό του Τσάμπιιονς Λιγκ από την Μπαρτσελόνα.

Το στυλ παιχνιδιού της Μπαρτσελόνα ήταν ασυναγώνιστο στα μάτια του Φέργκιουσον ενώ ο ίδιος περιέγραψε την καταλανική ομάδα ως «την καλύτερη ομάδα που έπαιξε ποτέ απέναντι στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Μπορεί να λυπήθηκα όταν χάσαμε από αυτούς, αλλά δεν ζήλεψα».

Για τον Σβεν Γκόραν Έρικσον:
Ο Φέργκιουσον είχε ανακοινώσει για πρώτη φορά την πρόθεσή του να παραιτηθεί από την Μάντσεστερ τον Μάιο του 2002. Τελικά άλλαξε γνώμη και υπέγραψε νέο συμβόλαιο. Παρόλα αυτά, το διοικητικό συμβούλιο της ομάδας, προσπαθούσε να εντοπίσει το διάδοχό του.
Στο Μάντσεστερ, σύμφωνα με τον Φέργκιουσον, είχαν κεντράρει τον τότε προπονητή της Αγγλίας, Σβεν Γκόραν Έρικσον.
«Πιστεύω πως ο Σβεν- Γκόραν Έρικσον επρόκειτο να γίνει ο νέος προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Θυμάμαι πως ρώτησα τον Πολ Σκοουλς μια μέρα: 'Πολ, ποιο είναι το προσό του Έρικσον;' Ο Πολ δεν μπόρεσε να με διαφωτίσει»...
Για τον Ζοζέ Μουρίνιο:
Όταν ο Ζοζέ Μουρίνιο ανέλαβε προπονητής της Τσέλσι το 2004, ο Φέργκιουσον, ήταν σίγουρος πως θα μπορούσε να είναι ένας σοβαρός αντίπαλος.

«Ο Ζοζέ ήταν νέος στην πόλη και δούλευε για έναν εργοδότη με πολλά λεφτά και μια μεγάλη διαφημιστική καμπάνια να του ανοίγει το δρόμο» γράφει ο Φέργκιουσον για τον Μουρίνιο. «Η Τσέλσι οργανώθηκε πολύ καλύτερα μετά την έλευσή του. Δεν κέρδισα ούτε ένα παιχνίδι στο Stamford Bridge μετά την άφιξη του Μουρίνιο».

Για την ήττα από τη Σίτυ
Σε μια συναρπαστική στιγμή του αγγλικού ποδοσφαίρου, ο Φέργκιουσον είδε την ομάδα του να χάνει τον τίτλο από τον μεγάλο αντίπαλο της πόλης, τη Μάντσεστερ Σίτι, στον τελικό της σεζόν 2011-2012.
Ο Φέργκιουσον ένιωσε τον πόνο από την συντριπτική ήττα, αλλά ο άνθρωπος που ήταν περισσότερο απαρηγόρητος ήταν η σύζυγός του, Κάθι.

«Ήταν η χειρότερη μέρα της ζωής μου. Δεν μπορώ να το αντέξω» μου έλεγε, γράφει ο Φέργκιουσον.
«Ένιωσα αρκετά οργισμένος με τον εαυτό μου, αλλά έβλεπα την αγωνία στο πρόσωπο της γυναίκας μου. 'Κάθι' της είπα, 'έχουμε μια υπέροχη ζωή, και είχαμε σημαντικές επιτυχίες μέχρι τώρα'. 'Το ξέρω' μου απάντησε, 'αλλά εγώ δεν βγαίνω έξω. Υπάρχουν πάρα πολλοί οπαδοί της Σίτι στην πόλη μας'».
Πηγή: CNN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου