Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

«Οι αγώνες κρίνονται στα γήπεδα»



 
Ο ΚΩΣΤΑΣ ΜΗΤΡΟΓΛΟΥ θα... καρδιοχτυπά για τον Ολυμπιακό, έστω και ως κάτοικος Λονδίνου. Μίλησε στην «Κ.Ε.» και δήλωσε αισιόδοξος για τις αναμετρήσεις με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Το σεντόνι του Τσάμπιονς Λιγκ θα απλωθεί πάλι μεθαύριο στο κέντρο του γηπέδου Καραϊσκάκη, στην πιο μεγάλη στιγμή για τον Ολυμπιακό την τρέχουσα περίοδο («μέχρι την επόμενη...», όπως τονίζουν χαμογελώντας οι ποδοσφαιριστές), καθώς υποδέχεται τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο πλαίσιο της φάσης των «16» της διοργάνωσης. Οι καρδιές όλων στον Ολυμπιακό θα χτυπούν πάλι δυνατά, μπροστά στη μεγάλη πρόκληση για νίκη επί της πρωταθλήτριας Αγγλίας, που θα διατηρήσει ζωντανό το όνειρο της πρόκρισης στα προημιτελικά του θεσμού.
Δυνατά όμως θα χτυπάει και μια καρδιά στο Δυτικό Λονδίνο. Εκείνη του πρώτου σκόρερ των «ερυθρόλευκων» στη φάση των ομίλων και νυν ποδοσφαιριστή της Φούλαμ, Κώστα Μήτρογλου. Ο 26χρονος ποδοσφαιριστής, κατόπιν συνεννόησης με τον προηγούμενο προπονητή των «κότατζερς» Ρενέ Μοϊλεστέιν, δεν έπαιξε στα παιχνίδια με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (2-2) και τη Λίβερπουλ (2-3), ωστόσο έχει σαφή εικόνα για τους «μπέμπηδες». Οσο για τις πιθανότητες που έχει ο Ολυμπιακός απέναντι σε ένα από τα μεγαθήρια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου;
«Οι αγώνες κρίνονται στα γήπεδα. Δεν παίζουν ρόλο τα ονόματα», δήλωσε στην «Κ.Ε.» ο διεθνής επιθετικός. «Ολοι γνωρίζουμε την αξία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά και ο Ολυμπιακός έχει αποδείξει ότι μπορεί να κερδίσει στο Καραϊσκάκη ομάδες του μεγέθους του αγγλικού συλλόγου», πρόσθεσε.
«Θεωρώ ότι ο Ολυμπιακός μπορεί να τα καταφέρει, με τη βοήθεια των φιλάθλων που δημιουργούν φανταστική ατμόσφαιρα στο Καραϊσκάκη», τόνισε ο Μήτρογλου και συνέχισε: «Ο Ολυμπιακός έχει τις δυνατότητες να πάει με ένα καλό αποτέλεσμα στο "Ολντ Τράφορντ" και ελπίζω, αν οι υποχρεώσεις μου με τη Φούλαμ το επιτρέπουν, να είμαι και εγώ εκεί. Η Μάντσεστερ μπορεί να μην είναι φέτος στην καλύτερη δυνατή κατάσταση στην Αγγλία, αλλά είναι αήττητη στο Τσάμπιονς Λιγκ και αυτό λέει πολλά. Εύχομαι ο Ολυμπιακός να δείξει τον καλύτερό του εαυτό και να τα καταφέρει. Οπως είπα, οι προκρίσεις κρίνονται μέσα στον αγωνιστικό χώρο και όχι από πριν, με βάση τα ονόματα».
 Ο Μήτρογλου σκόραρε πέρσι στη νίκη του Ολυμπιακού επί της Αρσεναλ. Τώρα, παρ' ότι θα λείπει, πιστεύει ότι θα λυγίσει στο Καραϊσκάκη και η Μάντσεστερ
«Με αγκάλιασαν»
Ο Μήτρογλου σκόραρε πέρσι στη νίκη του Ολυμπιακού επί της Αρσεναλ. Τώρα, παρ' ότι θα λείπει, πιστεύει ότι θα λυγίσει στο Καραϊσκάκη και η ΜάντσεστερΟ διεθνής ποδοσφαιριστής γυμνάζεται πλέον υπό τις οδηγίες του Φέλιξ Μάγκατ, για τον οποίο μιλάει με τα καλύτερα λόγια («όλοι γνωρίζουν την αξία του, είναι ένας εξαιρετικός προπονητής») και έχει επικεντρώσει την προσοχή του στο εξής: «Να είμαι σε πολύ καλό επίπεδο αγωνιστικά και να βοηθήσω την ομάδα στην Πρέμιερ Λιγκ. Να πετύχω γκολ, να μοιράσω ασίστ, να συνεργαστώ πολύ καλά με τους συμπαίκτες μου.
Με αγκάλιασαν όλοι στη Φούλαμ από την πρώτη στιγμή, με υποδέχτηκαν πολύ θερμά, είναι πολύ καλό και φιλικό το περιβάλλον και θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό για να ανταποκριθώ στις προσδοκίες του συλλόγου, του προπονητή και του κόσμου. Θέλω να πετύχω στην Πρέμιερ Λιγκ, τόσο για εμένα όσο φυσικά και για το ελληνικό ποδόσφαιρο».
Ο Μήτρογλου θέλει να τα καταφέρει στο αγγλικό πρωτάθλημα και ο Ολυμπιακός στο Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι στην κόκκινη ομάδα του Μάντσεστερ. Οι Πειραιώτες στο πλαίσιο των εντός έδρας αγώνων τους στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια των Μονακό (1-0, 2004), Ρεάλ Μαδρίτης (2-1, 2005), Βέρντερ Βρέμης (3-0, 2007), Αλκμααρ (1-0, 2009), Σταντάρ Λιέγης (2-1, 2009), Μπορούσια Ντόρτμουντ (3-1, 2011), της πρωταθλήτριας τότε Γαλλίας, Μονπελιέ (3-1, 2012), της Μπενφίκα (1-0, 2013) και της Αντερλεχτ (3-1, 2013).
Σε ό,τι αφορά τις αγγλικές ομάδες, οι «ερυθρόλευκοι» είναι αήττητοι -στη συγκεκριμένη διοργάνωση- στο Καραϊσκάκη. Κέρδισαν τη Λίβερπουλ (1-0), τρεις φορές την Αρσεναλ (1-0, 3-1, 2-1) και αναδείχθηκαν ισόπαλοι με την Τσέλσι (0-0) στη φάση νοκ άουτ αγώνων τον Φεβρουάριο του 2008, όπως είναι τώρα το Ολυμπιακός-Μάντσεστερ Γ.
Η μόνη ήττα από ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ τα τελευταία χρόνια στον Πειραιά ήταν από τη Νιούκαστλ (1-3), το 2005, για το Κύπελλο UEFA, παίζοντας όμως με 10 παίκτες από το 11' (αποβολή Γεωργάτου) και με 9 από το 44' (αποβολή Κωστούλα).
Το κακό για τον Ολυμπιακό είναι ότι η μοναδική αγγλική ομάδα που τον έχει κερδίσει στην Ελλάδα για το Τσάμπιονς Λιγκ είναι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Οχι στο Καραϊσκάκη, αλλά στο ΟΑΚΑ (0-2, 2001) και στη Ριζούπολη (2-3, 2002).
Συνολικά, οι «μπέμπηδες» έχουν κερδίσει και τα τέσσερα ματς που έχουν δώσει με τον Ολυμπιακό στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, αλλά για όλα υπάρχει η πρώτη φορά. Αλλωστε, εκείνη ήταν η Μάντσεστερ του έμπειρου και σπουδαίου σερ Αλεξ Φέργκιουσον και όχι του άπειρου από Τσάμπιονς Λιγκ και με αρκετό βάρος στους ώμους από την κακή πορεία της Γιουνάιτεντ στην Αγγλία, Ντέιβιντ Μόγες.
Η τελευταία φορά που ο Ολυμπιακός αγωνίστηκε σε φάση νοκ άουτ αγώνων στο Τσάμπιονς Λιγκ ήταν το 2010, όταν αποκλείστηκε -με δύο ήττες- από την Μπορντό. Από την άλλη πλευρά, η Μάντσεστερ αποκλείστηκε πέρσι στη φάση των «16» από τη Ρεάλ Μαδρίτης.
Η Γιουνάιτεντ, βέβαια, τις σεζόν 2008-09 και 2010-11 έπαιξε στον τελικό της διοργάνωσης, όπου έχασε από την Μπαρτσελόνα (2-0 και 3-1), ενώ είχε κατακτήσει νωρίτερα (2007-2008) το τρόπαιο κόντρα στην Τσέλσι (6-5 στα πέναλτι, 1-1 η κανονική διάρκεια του αγώνα).
Στα 8 τελευταία
Ο Μίτσελ και ο Ντέιβιντ Μόγες θα κοουτσάρουν για πρώτη φορά σε φάση των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ αξίζει να ρίξουμε μια ματιά ακόμη σε ορισμένα στοιχεία.
Ο Ολυμπιακός έχει κερδίσει τα 6 από τα 8 τελευταία εντός έδρας παιχνίδια του στο θεσμό και έχει σκοράρει και στα οκτώ. Νίκησε τις Ντόρτμουντ (3-1), Αρσεναλ (3-1), Μονπελιέ (3-1), Αρσεναλ (2-1), Μπενφίκα (1-0) και Αντερλεχτ (3-1) και ηττήθηκε από τις Σάλκε (1-2) και Παρί Σεν Ζερμέν (1-4).
Η Μάντσεστερ είναι μέχρι τώρα μία από τις τρεις αήττητες ομάδες στο Τσάμπιονς Λιγκ, μαζί με τις δύο της Μαδρίτης, τη Ρεάλ και την Ατλέτικο. Μάλιστα, η αντίπαλος των Πειραιωτών διαθέτει την καλύτερη άμυνα, με μόλις 3 γκολ παθητικό, μαζί με την Ατλέτικο και την Τσέλσι. Και κράτησε το μηδέν στους 4 τελευταίους αγώνες της στον όμιλο.
Πολλά θα εξαρτηθούν στα δύο παιχνίδια και από την άτυπη μάχη κάτω από τα δοκάρια των Ρομπέρτο και Ντε Χέα, που ήταν συμπαίκτες στην Ατλέτικο Μαδρίτης. Ο τελευταίος είχε κάνει το ντεμπούτο του στο Τσάμπιονς Λιγκ σε ηλικία 18 ετών, όταν αντικατέστησε τον 23χρονο τότε Ρομπέρτο, που τραυματίστηκε στο 26ο λεπτό του αγώνα με την Πόρτο, τον Σεπτέμβριο του 2009.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου