Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Φινλανδία - Ελλάδα 1-1

Η Εθνική ομάδα, που άρεσε μονάχα στο πρώτο μέρος, έφυγε με το 1-1 από το Ελσίνκι κόντρα στη Φινλανδία. Γκολάρα από Καρέλη, απαραίτητη πλέον η νίκη με τη Βόρεια Ιρλανδία.

Το πρώτο μέρος κύλησε πολύ καλά για τους παίκτες του Κλάουντιο Ρανιέρι, που έβγαλε πολλά από τα στοιχεία που θέλει να περάσει στην ομάδα παιχνίδι με το παιχνίδι, αλλά το δεύτερο ημίχρονο ήταν αντιστρόφως ανάλογο.
Το αποτέλεσμα αυτό κάνει πιο επιτακτική από ποτέ την ανάγκη νίκης απέναντι στη Βόρεια Ιρλανδία την ερχόμενη Τρίτη (14/10) στο Φάληρο και σαφώς υπάρχουν οι δυνατότητες για να έρθει. Είμαστε καλύτερη ομάδα και καλούμαστε να το αποδείξουμε στο χορτάρι.
Το θαυμάσιο γκολ του Καρέλη έβαλε μπροστά την Εθνική μας στα μέσα του πρώτου μέρους, αλλά στο 55' ο Χούρμε ισοφάρισε για την Φινλανδία, που σαφώς και είναι ικανοποιημένη για το γεγονός ότι διατήρησε το +3. Η εικόνα συνέχισε να μην είναι καλή μετά το 1-1, αλλά τουλάχιστον ήρθε ο ένας πόντος, που κρατάει τα πάντα ανοιχτά για την συνέχεια.
Στα άλλα δυο ματς του γκρουπ, η Ρουμανία έφερε 1-1 με την Ουγγαρία στο Βουκουρέστι, ενώ η Β. Ιρλανδία επιβλήθηκε 2-0 των Νησιών Φερόε στο Μπέλφαστ και έφτασε ήδη τους έξι πόντους, γι' αυτό και πρέπει οπωσδήποτε να τη νικήσουμε σε τρεις ημέρες στο "Γ. Καραϊσκάκης".

Η ταυτότητα του αγώνα

Γήπεδο: Ολυμπιακό Στάδιο Ελσίνκι
Διαιτητής: Νταβίδ Φερνάντεθ Μπορμπαλάν
Βοηθοί: Ραούλ Καμπανιέρο Μαρτίνεθ, Χόρχε Κανέλο Πριέτο
Φινλανδία (Παατελάινεν): Μάενπα, Χούρβε, Τοΐβιο, Μοϊσάντερ, Αρκίβουο, Σπαρβ, Χετεμάι (46' Χαμαλάινεν), Ερεμένκο, Ρινγκ, Ρίσκι (89' Ταΐνιο), Πούκι (70' Πογιανπάλο).
Ελλάδα (Ρανιέρι): Καρνέζης, Τοροσίδης, Βύντρα, Παπασταθόπουλος, Μανωλάς, Ταχτσίδης, Σάμαρης, Μανιάτης, Καρέλης (80' Σαμαράς), Μαυρίας (70' Μόρας), Αθανασιάδης (84' Μήτρογλου).
Γκολ: 24' Καρέλης, 55' Χούρμε
Κάρτες: 13' Χετεμάι, 22' Τοροσίδης, 30' Καρέλης, 74' Σπαρβ, 84' Μανιάτης, 84' Μάενπα

Ανασκόπηση αγώνα

Με το... καλημέρα του αγώνα, η Φινλανδία προσπάθησε να μας αιφνιδιάσει και να πάρει κεφάλι στο σκορ, αλλά το πλασέ του Τοΐβιο (2') δεν βρήκε στόχο από καλή θέση. Μετά την "τρικυμία" των πρώτων λεπτών, όπου η μπάλα κυκλοφορούσε δύσκολα και τα "πουλήματα" ήταν αρκετά, η Εθνική μας άρχισε να ισορροπεί και να παίρνει μέτρα στο χορτάρι.
Η προβολή του Κλάους στο 10' αποτέλεσε το πρώτο ουσιαστικό "καμπανάκι κινδύνου" για την εστία του Μάενπα. Πού να ήξερε τι θα ακολουθούσε στην συνέχεια και συγκεκριμένα στο 24', όταν η μπάλα στρώθηκε στο αριστερό του Καρέλη και εκείνος με αριστουργηματικό φαλτσαριστό σουτ την έστειλε... συστημένη στην αριστερή γωνία. Το 0-1 ήταν γεγονός στο ντεμπούτο του, με επική γκολάρα και ασφαλώς δικαίωση του Κλάουντιο Ρανιέρι που τον έβαλε στο αρχικό σχήμα.
Οι Φινλανδοί, δεν συνήλθαν ποτέ ουσιαστικά μέχρι τη λήξη του πρώτου μέρους, απείλησαν ελάχιστα την εστία του -έτσι και αλλιώς σταθερού όποτε χρειάστηκε- Καρνέζη, με την Εθνική να έχει μια καλή στιγμή λίγο πριν το τέλος του ημιχρόνου (43') για το 0-2, όταν οι Τοροσίδης - Μαυρίας - Μανιάτης συνεργάστηκαν πολύ καλά, αλλά το βολ πλανέ του τελευταίου δεν βρήκε στόχο.
Οι διεθνείς λες και ξέχασαν να βγουν από τα αποδυτήρια στο ξεκίνημα της επανάληψης, με αποτέλεσμα η ισοφάριση στο 55' με το μονοκόμματο σουτ του Χούρμε να φαντάζει δίκαιο. Λίγα λεπτά πριν (48'), οι γηπεδούχοι είχαν προειδοποιήσει με τον Ρινγκ, το σουτ του οποίου βρήκε σε ετοιμότητα τον Καρνέζη. Όλα πλέον ξεκινούσαν από την αρχή και οι διεθνείς έπρεπε να χειριστούν μια δύσκολη κατάσταση.
Οι παίκτες του Ρανιέρι προσπάθησαν να ισορροπήσουν τα πράγματα στην συνέχεια και στο 70' ο Ιταλός κόουτς άλλαξε το σύστημα σε 3-5-2, βάζοντας τον Καρέλη στο πλάι του Κλάους, με τον Μαυρία να παραχωρεί την θέση του στον Μόρα. Όχι βέβαια ότι άλλαξε κάτι δραματικά στην εικόνα της "γαλανόλευκης", που προσπάθησε να πιέσει για το δεύτερο γκολ, αλλά θα μπορούσε και να το δεχτεί πίσω σε κάποιες περιπτώσεις.
Το 1-1 έμεινε μέχρι το τελευταίο σφύριγμα του ρέφερι, το τρίποντο δεν ήρθε, αν και ήταν ο ξεκάθαρος στόχος, αλλά τουλάχιστον δεν έχασε η ομάδα και έκανε... σεφτέ στους βαθμούς. Πλέον, κοιτάζει την συνέχεια, όπου έχει όλα τα φόντα να μαζέψει τους πόντους που θέλει και να είναι στην πρώτη δυάδα. Ας γίνει η αρχή την ερχόμενη Τρίτη...

Η φάση του αγώνα

Η γκολάρα του Καρέλη στο ντεμπούτο του ήταν αναμφίβολα το highlight της αναμέτρησης. Δεν ήταν απλά ότι ήταν το πρώτο του ματς με την Ανδρών, αλλά πέτυχε ένα θαυμάσιο τέρμα με αριστερό φαλτσαριστό σουτ από πλάγια θέση στην απέναντι γωνία. Πραγματικά υπέροχο...

Ο διαιτητής

Ο Νταβίδ Φερνάντεθ Μπορμπαλάν, δεν ήταν καλός στο πρώτο μέρος, χάνοντας αρκετές φάσεις και έκανε λάθη και στον πειθαρχικό έλεγχο, αλλά στο δεύτερο μέρος είχε σαφώς καλύτερα σφυρίγματα. Προσπάθησε να κόψει το καρπούζι στη μέση και να μην αδικήσει κάποια από τις δυο ομάδες, επομένως δεν μπορεί να έχει παράπονα κάποια από τις δυο ομάδες.

Ο πολυτιμότερος παίκτης της αναμέτρησης

Ο Καρέλης ήταν πολύ καλός στα 80 λεπτά που αγωνίστηκε. Ειδικά στο πρώτο μέρος, πέρα από το γκολ που πέτυχε, ήταν δραστήριος, είχε καλές κινήσεις, έδωσε μάχες, δεν έδειξε ψαρωμένος και γενικά έκανε μια άκρως θετική εμφάνιση, που αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον. Ο άσος του Παναθηναϊκού έχει μέλλον και η Εθνική ομάδα μπορεί να ποντάρει πάνω του.

Μας άρεσε

Υπέροχη η ατμόσφαιρα στο γήπεδο. Άκρως πολιτισμένος ο κόσμος, με τους Φινλανδούς να στηρίζουν την ομάδα σε όλη την διάρκεια του 90λεπτου, γεμίζοντας και τις εξέδρες, ενώ και οι δικοί μας ήταν συνεχώς στο πλάι των διεθνών. Πραγματικά χαίρεσαι να βλέπεις παιχνίδια σε τέτοιες συνθήκες. Φωνή, παλμός, αλλά δεν ξέφυγε κανείς.

Δεν μας άρεσε

Η εικόνα της Ελλάδας στην επανάληψη δεν ήταν καθόλου καλή. Οι παίκτες λες και έχασαν τον προσανατολισμό τους, φάνηκαν κουρασμένοι, δεν είχαν τρεξίματα και οι γηπεδούχοι ήταν σαφώς καλύτεροι και δικαιολογημένα ισοφάρισαν το ματς. Το δεύτερο μέρος θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς αποφυγή για τα επόμενα παιχνίδια.


 ΝΙΚΟΣ ΣΥΡΙΩΔΗΣ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου