Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2014

...Το πρώτο ταξίδι της Εθνικής στην Αμερική

Μία σπάνια και συνάμα ιστορική φωτογραφία της Εθνικής ομάδας, που μας γυρίζει χρόνια πίσω και θα κρατήσει πάνω της την προσοχή πολλών για  αρκετή ώρα.

Οι παλαιότεροι σίγουρα θα αναγνωρίσουν τους παίκτες , που σαν ονόματα είναι γνωστοί και στους νεότερους. Για παρατηρείστε τους προσεκτικά…
Πάμε λοιπόν πίσω σαράντα (παρά ένα) χρόνια. Είναι το πρώτο ταξίδι της Εθνικής ομάδας στην πατρίδα του μπάσκετ. Η πρώτη εμπειρία με το αμερικάνικο μπάσκετ που προκαλούσε δέος και το πρώτο τεστ σύγκρισης.  Μεγάλη πρόκληση για την εποχή ένα τέτοιο ταξίδι.
Η νεανική Εθνική ομάδα (από 19-26 ετών ήταν η ηλικία των παικτών) συμμετείχε στο Διηπειρωτικό κύπελλο. Έδωσε τότε δύο αγώνες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Στις 9 Αυγούστου 1975 έπαιξε στο Χάλιφαξ και τον Καναδά κι έχασε 97-76 και στις 12 Αυγούστου με το Πανεπιστήμιο του Οχάιο από το οποίο ηττήθηκε με 104-56. Πριν από τον αγώνα αυτό είναι και η φωτογράφιση, στα αποδυτήρια του πανεπιστημίου Ντέιτον.
Προπονητές είναι ο Βαγγέλης Νικητόπουλος (αριστέρα) και ο Κώστας Αναστασάτος (δεξιά). Ανάμεσά τους οι:Ανδρέας Παπαντωνίου, Χάρης Παπαγεωργίου, Παύλος Σταμέλος (με ...λουκ που λανσάρει τώρα ο Κλέιζα), Νίκος Δήμος (έφορος), Δημήτρης Κοκολάκης, Δημήτρης Φωσσές, Μιχάλης Γιαννουζάκος (αρχηγός). Κάτω: Στιβ Γιατζόγλου, Τάκης Κορωναίος, Σωτήρης Σακελλαρίου, Βαγγέλης Αλεξανδρής, Χάρης Παπάζογλου, Κώστας Πετρόπουλος. Οι δύο «μικροί» της ομάδας ήταν ο Κώστας Πετρόπουλος (19 ετών) και ο Σωτήρης Σακελλαρίου (20 ετών).
Ο Χάρης Παπαγεωργίου ήταν ο πρώτος σκόρερ σ΄αυτούς τους αγώνες. Είχε πετύχει 17 πόντους εναντίον του Κανασά και 22 πόντους εναντίον του Οχάιο.
ΤΑΚΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου