Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΡΟΣΕΛ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ, Η ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ «Εκρυψε» 38 εκατ. ευρώ



Του ΝΙΚ. ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ

Η καταγγελία για οικονομικές ατασθαλίες στην πολύκροτη μετεγγραφή Νεϊμάρ έριξε την πανίσχυρη διοίκηση του Σάντρο Ροσέλ στην Μπαρτσελόνα. Στην Ισπανία υπάρχει ρεμούλα, υπάρχει όμως και ευθιξία...

Η Μπάρτσα κινδυνεύει να ακολουθήσει τον μέχρι χθες πρόεδρό της στον γκρεμό. Ο Ροσέλ πήρε την απόφασή του μόλις έλαβε την πανταχούσα από τον οικονομικό εισαγγελέα και την ανακοίνωσε στους εμβρόντητους συνεργάτες του χθες το απόγευμα. «Η απόκτηση του Νεϊμάρ κόστισε 57,1 εκατομμύρια ευρώ», είχε δηλώσει στην αρχή της εβδομάδας.
Τον διαψεύδουν, όμως, στοιχεία που κατατέθηκαν στις αρχές από αντιπολιτευόμενο μέλος της ομάδας, ονόματι Τζόρντι Κάσας. Σύμφωνα με το φάκελο στον οποίο θα τυλιχθεί ο σενιόρ Ροσέλ, η αγοραπωλησία κόστισε όχι 57 εκατομμύρια, αλλά 95. Τα υπόλοιπα ποσά δόθηκαν υπό μορφή δωρεάς ή με άλλες φορολογικές ντρίμπλες, ώστε να ξεγελαστεί η Εφορία.
Σύμφωνα με την έρευνα, ο πατέρας του Νεϊμάρ εισέπραξε 4,5 εκατομμύρια για να παίξει ρόλο ανιχνευτή ταλέντων στη Βραζιλία, η Σάντος πήρε 8 εκατ. ως προκαταβολή για μελλοντικές μετεγγραφές τριών πιτσιρικάδων και άλλα 9 ως εγγύηση για τη διεξαγωγή δύο φιλικών με την Μπάρτσα, ενώ ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής έλαβε 10 εκατομμύρια προσωπικό πριμ και 2,5 για την ποδοσφαιρική του ακαδημία.
Ο εισαγγελέας Πάμπλο Ρουθ ισχυρίζεται ότι πρόκειται για προσχηματικές πληρωμές «κάτω από το τραπέζι», με στόχο να μείνουν αυτά τα ιλιγγιώδη ποσά κρυφά από την Εφορία.
Μισό λεπτό, όμως, υπάρχουν και χειρότερα: στο συμβόλαιο του Νεϊμάρ προβλέπεται κονδύλι για να ταξιδεύει στη Βαρκελώνη το προσωπικό fan club του ποδοσφαιριστή, αλλά και «ρήτρα σιωπής» που απαγορεύει στο Βραζιλιάνο τη δημόσια γκρίνια εις βάρος του προπονητή!
Εφ' όσον αποδειχθεί φοροδιαφυγή τέτοιου ύψους, η Μπαρτσελόνα θα κινδυνεύσει με βαρύτατη τιμωρία, που μπορεί να φτάσει ώς τον υποβιβασμό!
Ο Ροσέλ κατηγορείται ότι υπέθαλψε αυτές τις ατασθαλίες και ότι τις εξαργύρωσε με ευχαριστήρια δωράκια που έφτασαν τεχνηέντως στον προσωπικό του λογαριασμό. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες το απόγευμα στις ορδές των Καταλανών δημοσιογράφων, ο απερχόμενος πρόεδρος μίλησε για «απειλές σε βάρος της οικογένειάς» του και υπαινίχθηκε ότι κάποιοι τον κατασκοπεύουν. «Δεν θέλω να μπλέξω το σύλλογο σε δικαστική περιπέτεια», είπε. «Οι χειρισμοί μου στην υπόθεση Νεϊμάρ ήταν άψογοι».
Ο διάδοχος του Ροσέλ στον προεδρικό θώκο θα εκλεγεί από τα 170.000 μέλη της Μπαρτσελόνα το καλοκαίρι, σε πρόωρες αρχαιρεσίες. Μέχρι τότε θα κρατήσει την καρέκλα ζεστή ο μέχρι χθες αντιπρόεδρος Χοσέπ Μαρία Μπαρτομέου, 51 ετών, αθλητικός διευθυντής του ποδοσφαιρικής ομάδας τα τελευταία 3,5 χρόνια. Ηταν, κάποτε, υπεύθυνος για το τμήμα μπάσκετ.
Ο Σάντρο Ροσέλ είχε αναλάβει την προεδρία τον Ιούνιο του 2010, μετά την επταετία του Ζοάν Λαπόρτα. Επί των ημερών του, η Μπαρτσελόνα κατέκτησε ένα Τσάμπιονς Λιγκ, 2 πρωταθλήματα και ένα κύπελλο Ισπανίας, 1 Σούπερ Καπ της UEFA και 1 διηπειρωτικό τρόπαιο συλλόγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου