Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

...Το πράσινο δράμα του 1978 στη Βέροια

Το πράσινο δράμα του 1978 στη Βέροια, η άδικη αποβολή Χατζάρα, η ανατροπή γκολκίπερ από... γκολκίπερ και οι τάφοι της Βεργίνας!
Το αλιεύσαμε στο διαδίκτυο. Έχει να κάνει με την παράδοση του κυριακάτικου ματς μεταξύ Βέροιας και Παναθηναϊκού, και παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Ο Άκης Τσόπελας στο pamesports.gr γύρισε τον χρόνο κάπου 35 χρόνια πίσω (στη φωτογραφία το πρωτοσέλιδο της ‘Ηχούς’). Ήταν αρχές του 1978 και πιο συγκεκριμένα η 5η Φεβρουαρίου, όταν ο Παναθηναϊκός βρισκόταν στη Βέροια για να αντιμετωπίσει την ομώνυμη ομάδα, σε ένα γήπεδο όπου ναι μεν δεν είχε χάσει ποτέ σε επίσημο παιχνίδι αλλά ούτε και είχε νικήσει! Οι πέντε μέχρι τότε αναμετρήσεις των δύο ομάδων στην πρωτεύουσα της Ημαθίας είχαν τελειώσει ισόπαλες!
Εκείνη την περίοδο, η Βέροια ήταν στο επίκεντρο όχι για αθλητικό λόγο αλλά για τη μεγαλειώδη ανακάλυψη του τάφου του βασιλιά Φιλίππου Β΄, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην περιοχή  της Βεργίνας, από τη σκαπάνη του αλησμόνητου καθηγητή  Μανώλη Ανδρόνικου. 
Ο πρωταθλητής του 1977, Παναθηναϊκός του Κάζιμιρ Γκόρσκι απείχε τέσσερις βαθμούς από την πρώτη ΑΕΚ και ήλθε στη Βέροια με στόχο την νίκη, προκειμένου  να κρατηθεί κοντά στην Ένωση που κάλπαζε χάρις στην εκπληκτική της άνεση στο σκοράρισμα με το δίδυμο Μαύρου-Μπάγεβιτς να σαρώνει.

Οι πράσινοι ήλθαν στην πρωτεύουσα της Ημαθίας, κυριολεκτικά αποδεκατισμένοι από τραυματισμούς και τιμωρίες. Στην αποστολή μετείχαν όλοι και όλοι, 12 ποδοσφαιριστές, με μοναδική αλλαγή τον δεύτερο τερματοφύλακα Βαλλιάνο.
Στο 26ο λεπτό έγινε η φάση που έμελλε να αλλάξει τη ροή του αγώνα. Η Βέροια κερδίζει κόρνερ από το οποίο αφενός μεν προήλθε το πρώτο γκολ και αφετέρου στοίχισε τον τραυματισμό στον Στεφανάκη. Ο τελευταίος δεν ήταν σε θέση να συνεχίσει και λίγα λεπτά αργότερα μπήκε ως παίκτης γηπέδου ο γκολκίπερ Βαλλιάνος!
Από εκεί και πέρα χάθηκε κάθε λογική στην 11άδα των πρασίνων και ενώ η Βέροια ήταν ήδη μπροστά στο σκορ με σκόρερ τον Γιώργο Χατζάρα, τον μετέπειτα γνωστό προπονητή του Άρη και του Αιγάλεω.
Ο Ανδρέας Ελευθεριάδης στο 36ο λεπτό και ο Δημήτρης Παπατζίκος στο 55' διαμόρφωσαν το 3-0 με τους πράσινους να κινδυνεύουν με διασυρμό.
Δύο λεπτά μετά το τρίτο γκολ ο διαιτητής Λαγογιάννης λαμβάνει μία υπερβολικά αυστηρή απόφαση. Αποβάλει τον Χατζάρα και η Βέροια μένει από το 57΄με δέκα παίκτες!
Στο 62' γίνεται ένα σπάνιο για τα Ελληνικά και όχι μόνο γήπεδα, γεγονός. Ο Βαλλιάνος θα ανατραπεί από τον... γκολκίπερ της Βέροιας, Γιώργο Μασάδη και το καταλογισθέν πέναλτι θα μετατρέψει σε γκολ ο Λάκης Κατσιάκος διαμορφώνοντας το τελικό 3-1!

Από εκείνο το απίστευτο παιχνίδι, ο Παναθηναϊκός ήλθε άλλες έξι φορές στη Βέροια. Απέσπασε τρεις ακόμη ισοπαλίες ώσπου τον Φεβρουάριο του 1998 έκανε την πρώτη του νίκη, με σκορ 3-0. Νίκησε και στις άλλες δύο επισκέψεις, το 1999 και το 2008 ώσπου ήρθε το περσινό ματς όπου ήρθε ο δεύτερος διασυρμός στην πρωτεύουσα της Ημαθίας, πολύ χειρότερος από εκείνον του 1978!
Τι θα γίνει άραγε στο ματς της Κυριακής;

 Κ.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου