Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Η εθνική ομάδα κέρδισε 1-0 τη Σλοβακία, με αυτογκόλ του γκολκίπερ της, στο 44ο λεπτό, και βελτίωσε τη θέση της σε όλα τα επίπεδα

 
Η απευθείας πρόκριση στο Μουντιάλ 2014 παραμένει ακόμα μακρινός στόχος για την εθνική ομάδα μας (η Βοσνία συνέτριψε 4-1 το Λιχτενστάϊν, παίζει τα ρέστα της στη Λιθουανία, την Τρίτη 15/10), αλλά αυτή η νίκη επί της Σλοβακίας, με το αυτογκόλ του γκολκίπερ Μούχα (44'), έχει τριπλό όφελος για τους διεθνείς μας.
Αφενός διατηρεί ζωντανή την ελπίδα της για την πρώτη θέση του 7ου ομίλου, αφετέρου την κρατάει στο γκρουπ των ισχυρών, ενόψει της κλήρωσης που θα γίνει στις 21/10 για τα μπαράζ του Νοεμβρίου. Κι ακόμα, εξασφαλίζει στην εθνική το δικαίωμα να τεθεί επικεφαλής σ'έναν από τους εννέα ομίλους της προκριματικής φάσης του Euro 2016, που θα διεξαχθεί στη Γαλλία, με τη συμμετοχή 24 ομάδων.
Για εκείνο το διπλό της εθνικής, στη Σλοβακία, όλοι λέγαμε πόσο τυχερό ήταν, επειδή η ομάδα μάζεψε τότε τρεις βαθμούς, πιάνοντας απόδοση που ενόχλησε πρωτίστως τον Φερνάντο Σάντος. Για το καινούργιο τρίποντο επί των Σλοβάκων, που ήρθε χωρίς καν να... σκοράρουν οι διεθνείς μας (!), η δόση τύχης εξαντλήθηκε στη φάση του γκολ, που ήταν μία ευγενική προσφορά του γκολκίπερ Μούχα (αντί να κοντρολάρει τη μπάλα, σε γύρισμα του Σκρτελ, την άφησε να περάσει κάτω από τα πόδια του και να καταλήξει στα δίχτυα...), στο 44ο λεπτό. Ολα τα υπόλοιπα, ήταν αποκλειστικώς θέμα διάθεσης και προσήλωσης των διεθνών μας σε έναν τριπλό στόχο.
Αυτοί, λοιπόν, ήταν οι κυρίαρχοι του αγώνα, στο "Γ.Καραϊσκάκης", κλείνοντας κάθε πιθανό διάδρομο στη Σλοβακία, και πιέζοντας κατά διαστήματα την αντίπαλη άμυνα, με τον Σαμαρά στον άξονα, και τους Σαλπιγγίδη-Μήτρογλου σε θέσεις βολής (αν και πιο κοντά στο γκολ ήρθε ο Μανωλάς, με κεφαλιά στο 6ο λεπτό). Κι ο κόσμος, που ήταν πολύς κι αυτή τη φορά στις εξέδρες του φαληρικού γηπέδου, εκτίμησε την επιβολή της εθνικής μας στο χορτάρι, και αντάμειψε τους παίκτες της, ακόμα κι εκείνους που δε βρέθηκαν στα καλύτερά τους, με το πιο ζεστό χειροκρότημα.
Κατά πάσα πιθανότητα, το "δώρο" του Μούχα δε θα χρησιμεύσει στην κατάκτηση της πρώτης θέσης (εκτός κι αν οι Βόσνοι γκελάρουν στο Κάουνας, στις 15/10...), αλλά εξυπηρετεί άλλες διεκδικήσεις της εθνικής, όπως μία θέση στο γκρουπ των ισχυρών για τα μπαράζ (15 και 19/11), συν το πλεονέκτημα να τεθεί επικεφαλής σε έναν προκριματικό όμιλο του Euro 2016. Ας όψεται το σύστημα βαθμολόγησης της UEFA, που δεν αφήνει κανένα αποτέλεσμα να "πέσει" κάτω. Οπως ακριβώς το κάνουν και οι διεθνείς μας, σε πολύ μεγάλο ποσοστό πια...
Μετά τη λήξη του αγώνα, ο Σκρτελ προσπάθησε να επιτεθεί στον Παπασταθόπουλο, και ανάγκασε τον Γερμανό διαιτητή Αϊτεκίν να του βγάλει κόκκινη κάρτα, Μεγάλη ένταση υπήρξε και στα αποδυτήρια, από πλευράς Σλοβάκων, αλλά πέτυχε να ηρεμήσει τα πνεύματα ο Φερνάντο Σάντος, που μπαίνει πια στη διαδικασία μελέτης των υποψήφιων αντιπάλων της εθνικής στα μπαράζ, που ενδεχομένως να είναι η Γαλλία, η Σουηδία, η Ισλανδία και η Τουρκία.

ΕΛΛΑΔΑ: Καρνέζης, Τοροσίδης, Χολέβας, Παπασταθόπουλος, Μανωλάς, Μανιάτης, Τζιόλης, Σαμαράς, Σαλπιγγίδης (76' Καραγκούνης), Μήτρογλου (89' Φετφατζίδης), Χριστοδουλόπουλος (57' Νίνης).
ΣΛΟΒΑΚΙΑ: Μούχα, Πέκαρικ, Σκρτελ, Ντούριτσα, Βάϊς, Σέστακ (63' Γιακούμπκο), Στοχ, Νέμετς (77' Ντούρις), Χουμποτσάν, Κούτσκα, Πετσόφσκι (63' Γκουέντε).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου