Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Τη νέα διοργάνωση παρουσίασε η UEFA Nations League από το 2018!

Υπερψηφίστηκε από τα μέλη της UEFA
 η νέα διοργάνωση που θα 
αντικαταστήσει τα διεθνή φιλικά
Εγκρίθηκε ομόφωνα από τα 54 μέλη της UEFA η νέα διοργάνωση με την επωνυμία Nations League που θα κάνει ντεμπούτο από το φθινόπωρο του 2018 και θα έχει ως σκοπό να κάνει πιο ενδιαφέροντα τα διεθνή φιλικά, ενώ ο πρώτος θα παίρνει την πρόκριση για τα τελικά του Euro.

Στο νέο τουρνουά οι ομάδες θα χωρίζονται σε γκρουπ δυναμικότητας, κατηγορίες και ομίλους και θα αγωνίζονται στις ημερομηνίες που θα γινόντουσαν τα διεθνή φιλικά. Το Nations League θα κάνει ντεμπούτο το 2018, ενώ οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμα γνωστές.
"Δεχόμαστε και σεβόμαστε το γεγονός πως όλα τα μέλη της UEFA συμφώνησαν στη δημιουργία της νέας διοργάνωσης. Είναι ένα μεγάλο βήμα για τις εθνικές ομάδες στην Ευρώπη και ελπίζουμε να στηρίξουν τη νέα διοργάνωση", υποστήριξε ο πρόεδρος της επιτροπής για την διοργάνωση των εθνικών ομάδων, Βόλφγκανγκ Νίρσμπαχ.
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της UEFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, τόνισε:
«Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο διεθνές καλεντάρι και να υπάρχει μια καλύτερη δομή στις ημέρες που υπάρχουν για τα φιλικά παιχνίδια. Υπάρχουν κάποιες εθνικές ομάδες που όλοι θέλουν να αντιμετωπίσουν κι άλλες που δυσκολεύονται να βρουν αντιπάλους. Αναζητούσαμε κάτι καινούριο και καταλήξαμε στην ιδέα του Nations League».
Ετσι το αρχικό σχέδιο προβλέπει την διάκριση των ομάδων σε τέσσερις κατηγορίες των 12-14 ομάδων ανάλογα με την δυναμικότητά τους. Κάθε κατηγορία θα έχει τρία ή τέσσερα μίνι-τουρνουά με εντός και εκτός έδρας παιχνίδια για κάθε ομάδα κάτι που σημαίνει ότι δυνατές, θεωρητικά, ομάδες μπορούν να βρεθούν αντιμέτωπες, το φθινόπωρο του 2018.
Επίσης κάθε νικητής του μίνι πρωταθλήματος, θα περνάει στα ημιτελικά της κατηγορίας και ο νικητής κάθε κατηγορίας, θα κερδίζει μια θέση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2020. Αυτό σημαίνει ότι ομάδες όπως το Σαν Μαρίνο, το Γιβραλτάρ ή τα νησιά Φαρόε που θα είναι στην τελευταία κατηγορία έχουν πραγματικές ελπίδες πρόκρισης στα τελικά του Euro 2020. Παράλληλα οι υπόλοιπες 20 θέσεις  του Euro θα πληρωθούν με το ισχύον σύστημα των προκριματικών.
Επιπλέον 4 από τις 13 θέσεις που παίρνει η Ευρώπη για το Μουντιάλ θα πληρώνονται επίσης από τους δύο πρώτους των δύο πρώτων γκρουπ δυναμικότητας από το Nations League.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου