Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Ο προπονητής της Εθνικής ομάδας, της ΑΕΚ, του Παναθηναϊκού αλλά και του Ολυμπιακού άφησε την τελευταία του πνοή την Τετάρτη (11/6)

Φτωχότερο είναι από την Τετάρτη (11/6) το ελληνικό μπάσκετ, αφού ο Κώστας Μουρούζης έφυγε από την ζωή σε ηλικία 80 ετών, δίνοντας τα τελευταία χρόνια μάχη με την επάρατο νόσο.

Ο θρυλικός παίκτης και μετέπειτα προπονητής, Κώστας Μουρούζης, έδινε χρόνια μάχη με τον καρκίνο και τις τελευταίες μέρες είχε πέσει σε κώμα μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο και νοσηλευόταν στο «Ελπίς» και στο «Νίμιτς». 
 
 Ο Κώστας Μουρούζης είχε διατελέσει Ομοσπονδιακός προπονητής, ενώ σε συλλογικό επίπεδο εργάστηκε ως πρώτος προπονητής και στις τρεις μεγάλες ομάδες της Αθήνας, Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό και ΑΕΚ. Ως παίκτης είχε αγωνιστεί επί σειρά ετών και στο εξωτερικό, φορώντας τη φανέλα της Τζίρα Μπολόνια, με την οποία είχε αναδειχτεί πρώτος σκόρερ του ιταλικού πρωταθλήματος το 1956. 
 
Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιάννης Ανδριανός, δήλωσε τα εξής:
 «Ο ελληνικός αθλητισμός έχασε σήμερα έναν σπουδαίο εργάτη του. Ο Κώστας Μουρούζης ανήκε στην ολιγομελή και διακεκριμένη εκείνη ομάδα των πρωτοπόρων σκαπανέων, των ανθρώπων που με δέσμευση και πίστη στις δυνατότητες ανάπτυξης του αθλήματος στη χώρα, αφιέρωσαν στο μπάσκετ τη ζωή και το έργο τους. Είναι βέβαιο πως η ελληνική αθλητική οικογένεια θα κρατήσει άσβεστο το όνομά του και την πολύπλευρη προσφορά του τόσο ως αθλητή, όσο και ως προπονητή. Όσοι είχαμε την τιμή να τον γνωρίζουμε προσωπικά, και πολύ περισσότερο να συνδεόμαστε μαζί του με στενή φιλία, θα τον θυμόμαστε επιπροσθέτως για τον σπάνιο χαρακτήρα, την πραότητα και το ήθος του. Εκ μέρους του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και της Κυβέρνησης, θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».
 
«Αντίο» στον Κώστα Μουρούζη απηύθυνε και η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ):
 «Ένας μεγάλος του ελληνικού μπάσκετ έφυγε σήμερα από τη ζωή. Ο Κώστας Μουρούζης, ένας άνθρωπος που έγραψε ιστορία ως παίκτης και στη συνέχεια ως προπονητής, μας αποχαιρέτησε σήμερα και η ΕΟΚ εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια της και τη συμπαράσταση στην οικογένειά του».
 
Η ΚΑΕ και ΠΑΕ Παναθηναϊκός:
«Ένας άνθρωπος που οδήγησε το "τριφύλλι" σε τίτλους και άφησε το αποτύπωμά του ανεξίτηλο στο ελληνικό μπάσκετ γενικότερα, μας άφησε για τη "γειτονιά των αγγέλων". Ο Κώστας Μουρούζης μας είπε το δικό του "αντίο" σήμερα. Η οικογένεια του Παναθηναϊκού και η ΚΑΕ Παναθηναϊκός εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους για τη μεγάλη αυτή απώλεια και τη συμπαράσταση στην οικογένεια του Κώστα Μουρούζη στις δύσκολες αυτές στιγμές που περνά. 
 
Ο Μουρούζης γεννήθηκε την 1η Μαϊου 1935 και το μπάσκετ τον κέρδισε πολύ γρήγορα. Από το 1948 αγωνίστηκε στον Τρίτωνα και σύντομα ήρθε και η κλήση στην Εθνική Ανδρών, με την οποία μέτρησε 24 συμμετοχές και 242 πόντους. Η πρώτη του συμμετοχή με τη γαλανόλευκη καταγράφεται στις 24/7/1955, στους Μεσογειακούς Αγώνες και την αναμέτρηση Ελλάδα-Ιταλία, σημειώνοντας ο ίδιος 6 πόντους. Την ίδια χρονιά γράφτηκε στη Φαρμακευτική στην Ιταλία. Μπορεί να άλλαξε χώρα, αλλά η αγάπη για το μπάσκετ παρέμεινε και αυτή ήταν που τον κέρδισε τελικά. Αγωνίστηκε στην Τζίρα Μπολόνια, με τη φανέλα της οποίας αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του ιταλικού πρωταθλήματος το 1956. 
 
Επέστρεψε στην Ελλάδα και τον Τρίτωνα το 1959 ως παίκτης-προπονητής. Ένας τραυματισμός όμως σε έναν αγώνα απέναντι στον Πανελλήνιο, ο οποίος τον κράτησε έξι μήνες στο νοσοκομείο, τον υποχρέωσε να εγκαταλείψει την ενεργό δράση το 1962. Δεν τον απομάκρυνε όμως από τα γήπεδα του μπάσκετ. Στράφηκε στην προπονητική. Είχε άλλωστε ήδη από το Ευρωμπάσκετ του 1961, και όντας αρχηγός της Εθνικής Ανδρών, φροντίσει για το μέλλον του: Στο Βελιγράδι όπου διεξαγόταν η διοργάνωση, υπήρχε σχολή προπονητών της FIBA. Έμαθε πότε έδιναν εξετάσεις για το δίπλωμα, πήγε, έδωσε, αρίστευσε και πήρε άδεια προπονητή. 
 
Το πρώτο βήμα αυτής της καινούριας καριέρας δεν θα μπορούσε να γίνει σε άλλη ομάδα από τον Τρίτωνα. Παρέμεινε τέσσερα χρόνια (1962-66) και από εκεί πήρε τη δική του «μεταγραφή» για τον πάγκο του Παναθηναϊκού. Η «αλεπού των πάγκων», όπως τον αποκαλούν, έμεινε στο τριφύλλι από το 1966 ως το 1974. Στο διάστημα αυτό ο Παναθηναϊκός κατέκτησε έξι πρωταθλήματα (1967, 1969, 1971, 1972, 1973, 1974). Παράλληλα το όνομα του συλλόγου έγινε γνωστό και εκτός συνόρων, φτάνοντας στα ημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1969 και δύο φορές στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (1972, 1973). Η πορεία του συνεχίστηκε στην Εθνική Ανδρών (1973-74) όπου σε 40 αγώνες είχε 22 νίκες και 18 ήττες, την ΑΕΚ (1975-76), τον Ολυμπιακό (1976-1980)». 
 
 «Η ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ εκφράζει τη βαθιά της λύπη για το θάνατο του Κώστα Μουρούζη. Η οικογένεια του Παναθηναϊκού έγινε σήμερα πιο φτωχή, αποχαιρετώντας έναν σπουδαίο προπονητή που συνέδεσε το όνομά του με τίτλους και μεγάλες στιγμές για το Τριφύλλι. Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους οικείους του». 
 
Η ΚΑΕ Ολυμπιακός: 
«Καλό ταξίδι Κώστα Μουρούζη 
 
Ένας μεγάλος του ελληνικού μπάσκετ, μια από τους κολώνες του αθλήματος στη χώρα, ο τεράστιος Κώστας Μουρούζης δεν είναι πια κοντά μας. 
 
Ο προπονητής που οδήγησε τον Ολυμπιακό στην πρώτη μεγάλη ευρωπαϊκή του διάκριση, απεβίωσε σε ηλικία 80 ετών αφήνοντας ένα μεγάλο και δυσαναπλήρωτο κενό. 
 
Η ΚΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ εκφράζει τα βαθιά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του μεγάλου δάσκαλου. Η μορφή του θα είναι για πάντα χαραγμένη στις καρδιές όλων μας. 
 
Καλό ταξίδι… 
 
Η «αλεπού» των πάγκων 
 
Η «αλεπού» των πάγκων, ο μεγάλος Κώστας Μουρούζης ήταν ο άνθρωπος που οδήγησε την ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού στην πρώτη μεγάλη ευρωπαϊκή διάκριση. Ο σπουδαίος προπονητής ανέλαβε τις τύχες των «ερυθρόλευκων» στα μισά της σεζόν 1976-77 και στην πρώτη του χρονιά στο λιμάνι οδήγησε τον Ολυμπιακό στην κατάκτηση του κυπέλλου Ελλάδας. 
 
Την επόμενη χρονιά, ο πλέον πολυνίκης προπονητής του ελληνικού μπάσκετ έως ότου να τον ξεπεράσει ο Γιάννης Ιωαννίδης, οδήγησε τον Ολυμπιακό στην κατάκτηση του νταμπλ! Η ομάδα των Γιατζόγλου, Καστρινάκη, Μελίνι, Διάκουλα και Μπαρλά σάρωνε τα πάντα στο πέρασμά της. 
 
Με τον Κώστα Μουρούζη στον πάγκο, ο Ολυμπιακός γνώρισε την ευρωπαϊκή καταξίωση. Η αλεπού των πάγκων οδήγησε τους «ερυθρόλευκους» στις έξι καλύτερες ομάδες: «Αυτή ήταν ίσως η σημαντικότερη στιγμή στην καριέρα μου. Όταν πήραμε την πρόκριση στο παιχνίδι με τους Πολωνούς, δεν πρόλαβα να φύγω στα αποδυτήρια όπως συνήθιζα γιατί ο κόσμος με σήκωσε στα χέρια και δεν με άφηνε. Αυτό το παιχνίδι με στιγμάτισε», θυμάται αρκετά χρόνια μετά. 
 
Την ίδια σεζόν που οι «ερυθρόλευκοι» έφτασαν στις έξι καλύτερες ομάδες της Ευρώπης, έχασαν το πρωτάθλημα στον τελικό με τον Άρη απ’ ένα τάλιρο που χτύπησε τον Γιώργο Προεστό. Ο Ολυμπιακός μηδενίστηκε και ο Γιάννης Ιωαννίδης πήρε το πρώτο του πρωτάθλημα. 
 
Εκτός από τον Ολυμπιακό, ο Κώστας Μουρούζης έχει κάνει σπουδαία καριέρα κι έχει κατακτήσει πολλούς τίτλους όντας προπονητής του Παναθηναϊκού (έξι πρωταθλήματα), ενώ πριν πιάσει λιμάνι ανέλαβε και τις τύχες της ΑΕΚ (1 κύπελλο Ελλάδας) και της Εθνικής ομάδας μπάσκετ. 
 
Ως αθλητής αγωνίστηκε στον Τρίτωνα από το 1948 έως το 1955 και σε ηλικία 17 ετών αγωνίστηκε στην εθνική Ελλάδας. Από το 1955 και για πέντε σεζόν μετακόμισε στην Ιταλία και την Τζίρα Μπολόνια με την οποία αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του ιταλικού πρωταθλήματος το 1956. Το 1959 επέστρεψε στον Τρίτωνα και είχε ρόλο παίκτη-προπονητή, ενώ δυο χρόνια μετά αποσύρθηκε λόγω πνευμονικού προβλήματος». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου