Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Ετοιμος να μετρήσει αστέρια και... κέρδη...

 Ο Σλοβάκος διεθνής, Μίροσλαβ Στοχ, πανηγυρίζει το γκολ της ισοφάρισης εναντίον της Σάλκε. Ενδεχόμενη πρόκριση του ΠΑΟΚ στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ θα συνοδευθεί τουλάχιστον από μία μεταγραφική «β
Σε μια νύχτα που όλοι κοιτούσαν την πανσέληνο, στον ΠΑΟΚ είχαν στραμμένο το βλέμμα τους στα... αστέρια και στα προσδοκώμενα κέρδη.
Η ισοπαλία (1-1) που απέσπασε η ομάδα του Χουμπ Στέφενς στο γήπεδο όπου ο Ολλανδός είχε μεγαλουργήσει -ιδίως την εξαετία1996-2002, όταν και κατέκτησε με τη Σάλκε ένα Κύπελλο ΟΥΕΦΑ (1997) κερδίζοντας στον διπλό τελικό την Ιντερ, καθώς και δύο Κύπελλα Γερμανίας (2001 και 2002)- της επιτρέπει να ελπίζει βάσιμα ότι στον μεθαυριανό επαναληπτικό θα ολοκληρώσει με επιτυχία την προσπάθειά της και θα βρεθεί για πρώτη φορά στην ιστορία της στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.
Οι δύο παρελθούσες απόπειρες του «Δικεφάλου του Βορρά», τις αγωνιστικές περιόδους 2004-05 και 2010-11, δεν είχαν βρει στόχο, όπως βρήκε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στη «Βέλτινς Αρίνα» ο Μίροσλαβ Στοχ. Τότε, την πρώτη φορά ο ΠΑΟΚ είχε χάσει από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στην Τούμπα με 2-1 και στην... ΟΥΕΦΑ με 3-0, καθώς είχε χρησιμοποιήσει παίχτη (τον Κύπριο Λιάσο Λουκά) που ήταν τιμωρημένος με την προηγούμενη ομάδα του και στη ρεβάνς στο «Μπλούμφιντ» με 1-0, ενώ πριν από τρία καλοκαίρια, κόντρα στον Αγιαξ του Λουίς Σουάρες, είχε αποσπάσει ισοπαλία (1-1) στο Αμστερνταμ, αλλά στον επαναληπτικό της Τούμπας, αν και προηγείτο στο ημίχρονο με 1-0 (16΄ Βιεϊρίνια), σ' ένα καταστροφικό 8λεπτο στην αρχή της επανάληψης (48' - 55') δέχθηκε τρία γκολ, για να αποσπάσει στο τέλος την ισοπαλία (3-3), έχοντας, δε, απολέσει και πέναλτι με τον Ιβιτς.
Ζητείται και τύχη
Την προσεχή Τρίτη, στην άδεια (λόγω τιμωρίας τριών αγωνιστικών που του επιβλήθηκε πέρυσι για τα επεισόδια οπαδών του στον αγώνα με τη Ραπίντ Βιέννης) Τούμπα ο ΠΑΟΚ ελπίζει να έχει την τύχη με το μέρος του, μια που δεν θα έχει τον κόσμο μαζί του.
Παρότι αποκλείστηκε από τη Μεταλίστ, η τιμωρία του ουκρανικής ομάδας από την ΟΥΕΦΑ για συμμετοχή της σε «στημένα» παιχνίδια, του έδωσε το δικαίωμα να διεκδικήσει την είσοδό του στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.
Σε μια χρονιά κατά την οποία στον «Δικέφαλο» άλλαξαν τα πάντα ?ακόμα και το λογότυπο του εμβλήματός του υπέστη διαφοροποιήσεις?, δρόμοι ανοίγονται μπροστά. Το σχέδιο ανοικοδόμησης του συλλόγου, που ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο, με την απόκτηση του 51% των μετοχών από τον Ρώσο, ποντιακής καταγωγής, επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ο καπνεργάτης, που έγινε μεγιστάνας του καπνού στο Ροστόφ, μπορεί να έχει πει ότι ονειρεύεται κάποια στιγμή να πανηγυρίσει κατάκτηση ευρωπαϊκού τροπαίου με τον ΠΑΟΚ, κάτι που μοιάζει ανέφικτο, αλλά επί της παρούσης τα όνειρά του φτάνουν μέχρι τους «χρυσοφόρους» ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, καθώς με μία συμμετοχή θα είναι σε θέση να αποσβέσει μεγάλο μέρος των χρημάτων που έχει επενδύσει στους «μελανόλευκους».
Η ενδεχόμενη πρόκριση του «Δικεφάλου» στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση μεταφράζεται σε λεφτά με... ουρά. Ακόμα κι αν το ελληνικό market pool δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια, καθώς βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τις συμφωνίες που έχουν συνάψει τα ελληνικά κανάλια με την ΤΕΑΜ, που είναι η διαχειρίστρια εταιρεία των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, εκτιμάται ότι θα κυμανθεί γύρω στα 5 εκατ. ευρώ, με τον Ολυμπιακό να λαμβάνει κάτι παραπάνω (περίπου 6,5 εκατ. ευρώ).
Ομως η απλή συμμετοχή στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ σημαίνει πριμοδότηση της ομάδας με 8,6 εκατ. ευρώ, στα οποία θα προστίθενται τα χρηματικά δώρα από τις νίκες (1 εκατ. ευρώ εκάστη) και τις ισοπαλίες (500.000 ευρώ η καθεμία), ενώ στα χρήματα αυτά θα πρέπει να προστεθούν και τα 2,1 εκατ. ευρώ που πήρε ο ΠΑΟΚ για τη συμμετοχή του στα πλέι οφ.
Σε περίπτωση, λοιπόν, που ο ΠΑΟΚ παίξει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, η επιτυχία αυτή δεν θα προσδώσει μόνον αίγλη στον σύλλογο και ικανοποίηση στην κερκίδα, αλλά θα μετριάσει και τα προσδοκώμενα έσοδα του Ολυμπιακού από το Τσάμπιονς Λιγκ, καθώς τα λεφτά του market pool θα τα μοιραστεί σχεδόν εξ ημισείας με τον βασικό αντίπαλό του και στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος.
ΕΓΚΡΑΤΗΣ Ο ΣΤΕΦΕΝΣ
Η Σάλκε παραμένει φαβορί
Ο Χουμπ Στέφενς ξέρει από ευρωπαϊκούς αγώνες. Συνεπώς γνωρίζει και τις παγίδες τους. Γι' αυτό και λίγο μετά τη λήξη της αναμέτρησης στη «Βέλτινς Αρίνα», όταν οι περισσότεροι πανηγύριζαν την ισοπαλία (1-1), ο Ολλανδός τεχνικός παρουσιάστηκε, όπως και κατά τη στιγμή της επίτευξης του τέρματος της ομάδας του από τον Μίροσλαβ Στοχ, εγκρατής. «Η Σάλκε παραμένει το μεγάλο φαβορί. Μόνον το πρώτο ημίχρονο έχει διεξαχθεί.
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μπορεί να αποτελεί πρόβλημα για τη Σάλκε το γεγονός ότι το πρώτο ματς στην έδρα της έληξε 1-1. Η Σάλκε είναι επικίνδυνη ομάδα και μπορεί να βάλει γκολ και στον δεύτερο αγώνα. Εχουμε ακόμη 90 λεπτά που πρέπει να παίξουμε κι αυτό είναι το σημαντικό», σχολίασε, άποψη που εξακολουθεί να έχει και προσπαθεί να την εμφυσήσει και στους παίχτες του, οι οποίοι γνωρίζουν ότι ο επαναληπτικός της Τούμπας θα διεξαχθεί σε άδειες κερκίδες.
Κι αν ο διάδοχος του Χουμπ Στέφενς στην τεχνική ηγεσία της Σάλκε, Γενς Κέλερ, δεν είναι απολύτως βέβαιος ότι το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ δεν θα έχει τη συμπαράσταση της Τούμπας, λέγοντας «μπορεί να αποτελέσει για μας πλεονέκτημα, ενδεχομένως και μειονέκτημα», ο μεγάλος πρωταγωνιστής του πρώτου αγώνα, Μίροσλαβ Στοχ, έβαλε τα πράγματα στη... θέση τους: «Είμαστε πολύ άτυχοι που δεν θα έχουμε τον κόσμο στο πλευρό μας. Πάντως και χωρίς οπαδούς, εμείς πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας», σχολίασε ο Σλοβάκος διεθνής μεσοεπιθετικός.
Οσο για τον Χουμπ Στέφενς, ξέρει και κάτι άλλο: ότι δεν θα έχει στη διάθεσή του τον τραυματία Λίαμ Λόρενς, όπερ σημαίνει ότι ενδέχεται να δώσει φανέλα βασικού στον Εργκίς Κάτσε, καθώς δεν προβλέπεται να μετακινήσει από τη θέση του και να προωθήσει στο κέντρο τον Κώστα Κατσουράνη.
ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΙΩΤΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου