Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Συγχωροχάρτι στα τρωκτικά του ποδοσφαίρου...

ΑΠΕΡΡΙΦΘΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΥΡΙΖΑ
 
 Του ΑΝΔΡΕΑ ΜΠΕΤΣΗ

Κι όμως, πέρα από κάθε λογική, καταπατώντας κάθε έννοια δικαίου και ηθικής, η τροπολογία που θεράπευε την τεράστια αβλεψία, να σβήνονται χρέη υπό εκκαθάριση (εντός τριών μηνών, σημειωτέον) ΠΑΕ και να απαλλάσσονται οι επιτήδειοι, που πλούτισαν λεηλατώντας τις ομάδες, απορρίφθηκε. Το γεγονός αυτό καθεαυτό, στην πιο κρίσιμη καμπή της μνημονιακής πολιτικής κι ενώ η κοινωνία δεν έχει πλέον άλλες αντοχές, συνιστά πρωτοφανές σκάνδαλο.
Στη χθεσινή του συνεδρίαση το Β' τμήμα Θερινών διακοπών της Βουλής συζήτησε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει ο ισχύων νόμος, που πέρασε νύχτα τον περασμένο Ιανουάριο και έδινε συγχωροχάρτια σε «παράγοντες» που λυμαίνονται το επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Το ζητούμενο ήταν εν προκειμένω, οι απαιτήσεις των χρεοκοπημένων ΠΑΕ να εκχωρούνται στο Δημόσιο, τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, ιδιώτες και επίσης το Δημόσιο να έχει το δικαίωμα να παρίσταται ως πολιτικός ενάγων.
Πιο λιανά, περιπτώσεις ιδιοκτητών-μετόχων εις βάρος των οποίων εκκρεμούν δίκες που σχετίζονται με το οικονομικό έγκλημα, με πιο κραυγαλέα αυτή του Μάκη Ψωμιάδη, να μην ξεφεύγουν από τις ποινικές ευθύνες και την ποινική τιμωρία, αλλά να λογοδοτούν. Να συνεχίσουν δηλαδή να είναι υπόλογοι και όχι να απαλλάσσονται των ευθυνών τους με την πάροδο του τριμήνου.
Κόντρα στο κοινό περί δικαίου αίσθημα, λοιπόν, «η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, που κόπτεται για τη δημιουργία πλεονασματικού αποθέματος στα δημόσια οικονομικά, λεηλατώντας μισθούς, συντάξεις και ξεπουλώντας τη δημόσια περιουσία, απέρριψε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ».
Σύμφωνα με την ιδιαιτέρως αιχμηρή ανακοίνωση του αθλητικού τμήματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «αποδεικνύεται ότι εκτός από την εξυπηρέτηση των πολιτικών της τρόικας, η διαπλεκόμενη συγκυβέρνηση συναγελάζεται και εξυπηρετεί τα τρωκτικά που κάνουν πάρτι και λεηλατούν ιστορικούς αθλητικούς συλλόγους, στερώντας από το Δημόσιο και ασφαλιστικούς οργανισμούς τη δυνατότητα είσπραξης πολλών εκατομμυρίων ευρώ άμεσα». Κι ακόμη, «επιβραβεύεται η παρανομία ανθρώπων που αξιοποιούν πρόσφατες αλλαγές στη νομοθεσία, με τις οποίες ορίζεται η υποχρεωτική πτώχευση και εκκαθάριση εντός τριών μηνών από τον υποβιβασμό της ομάδας.
Αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος, ώστε να εισπραχθούν οι επιδικασμένες απαιτήσεις από το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και ταυτόχρονα τα ερασιτεχνικά τους σωματεία να χάνουν κατ' αντιστοιχία τους οικονομικούς πόρους που τους αναλογούν.
Ο μηχανισμός αυτός», επισημαίνεται, «τείνει να μετατραπεί σε εργαλείο από τους επιτήδειους που λυμαίνονται το επαγγελματικό ποδόσφαιρο με την ανοχή των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ».
Η επίμαχη τροπολογία, που την έφαγε το... μαύρο σκοτάδι, είναι: «Σε περιπτώσεις ειδικής εκκαθάρισης Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιρειών που δεν διαθέτουν ακίνητη ή άλλη ρευστοποιήσιμη περιουσία, η οποία εξαρκεί για την εξόφληση ληξιπροθέσμων υποχρεώσεών τους προς το Δημόσιο και/ή το ΙΚΑ, το Δημόσιο και/ή το ΙΚΑ δύνανται μετά από αίτηση του νομικού προσώπου, που γίνεται δεκτή με απόφαση του υπουργού των Οικονομικών, να αποδέχεται αντί καταβολής, κατ' άρθρο ΑΚ464, την εκχώρηση προς αυτά απαιτήσεων του υπό ειδική εκκαθάριση νομικού προσώπου από σύμβαση ή αδικοπραξία, περιλαμβανομένης της απαίτησης ηθικής βλάβης, με μόνη προϋπόθεση αυτές να έχουν αναγνωριστεί ή επιδικαστεί προς το ειδικά εκκαθαριζόμενο νομικό πρόσωπο με βάση τελεσίδικη ή τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις. Το Δημόσιο και/ή το ΙΚΑ υπεισέρχονται αυτομάτως και εκ του νόμου στη θέση και τα δικαιώματα του εκχωρητή, δυνάμενα να παρίστανται και ως πολιτικώς ενάγοντες κατά των οφειλετών των εκχωρουμένων απαιτήσεων σε κάθε ποινική δίκη, σχετική με αδίκημα, από το οποίο προέρχονται οι εκχωρηθείσες απαιτήσεις...».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ», καταλήγει η ανακοίνωση, «θα συνεχίσει ακόμα πιο επίμονα την προσπάθεια και τις πολιτικές, κοινοβουλευτικές και άλλες πρωτοβουλίες για το δημόσιο συμφέρον και για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι».
Στο μέλλον παραπέμπει ο Σταϊκούρας
«Η κυβέρνηση δεν κάνει δεκτή καμιά τροπολογία βουλευτών. Θα τις εξετάσει  και θα τοποθετηθεί στο μέλλον». Με τον τρόπο αυτό σχολίασε ο Χρήστος Σταϊκούρας, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, την απόρριψη της επίμαχης τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου