Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Ο Μπολτ πήρε τη σκυτάλη από την εξωτική Οτι...

Ο Τζαμαϊκανός σπρίντερ Γιουσέιν Μπολτ κατέκτησε 3 χρυσά μετάλλια στη Μόσχα κι έφτασε τα 8 στον θεσμό!
Οταν ο Μπερτ Κάμερον, 56 χρονών σήμερα, έβαζε στον χάρτη του διεθνούς κλασικού αθλητισμού την Τζαμάικα ή καλύτερα Σαϊμάκα, όπως την αποκαλούν στη διάλεκτο «αραουάκαν» οι ντόπιοι, με τη νίκη του (45.05) στα 400μ στο 1ο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου του Ελσίνκι, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ποτέ την αθλητική εξέλιξη αυτού του νησιού της Καραϊβικής με τους 2.889.187 κατοίκους.

Η 10η Αυγούστου 1983 είναι μια ιστορική ημέρα για την Τζαμάικα επειδή μετά το χρυσό μετάλλιο του Κάμερον ακολούθησε το χάλκινο της Μέρλιν Οτι, 53 χρονών σήμερα, στα 4Χ100μ και τέσσερις ημέρες αργότερα το ασημένιο της στα 200μ.
Από τότε η Τζαμάικα, που κατέχει σε πληθυσμό μόλις την 139η θέση στον κόσμο, ολοένα και βελτιώνεται, με αιχμή του δόρατος -τι άλλο;- τα μετάλλια όλων των χρωμάτων στους δρόμους ταχύτητας ανδρών και γυναικών.
Από το 1983 μέχρι το φετινό παγκόσμιο πρωτάθλημα της Μόσχας, έχει κατακτήσει στον θεσμό 24 χρυσά μετάλλια, 42 ασημένια και 32 χάλκινα. Από αυτά, εξαιρούνται από τα σπριντ μόλις τέσσερα. Δύο ασημένια του Τζέιμς Μπέκφορντ στο άλμα σε μήκος, ένα ασημένιο στο δέκαθλο με τον Μορίς Σμιθ και ένα χρυσό στο άλμα τριπλούν χάρη στην Τρέισι Σμιθ.
Κι ενώ η Τζαμάικα ανέβαινε αργά αλλά σταθερά τα σκαλοπάτια του συνολικού πίνακα μεταλλίων στον θεσμό του παγκοσμίου πρωταθλήματος, προέκυψε από το 2007 κι έπειτα ο άνθρωπος εκείνος που θα την εκτόξευε στα ύψη.
Ο Γιουσέιν Μπολτ πήρε τη σκυτάλη από την εξωτικά όμορφη και θηλυκότατη Μέρλιν Οτι με τα 14 μετάλλιά της, αλλά μόνο τα τρία χρυσά και προχώρησε την πατρίδα του, με το μότο «η γη που αγαπάμε», χιλιάδες μίλια μακριά σε δόξα.
Τα δύο ασημένια μετάλλια στη διοργάνωση του 2007 έφθασαν τα δέκα σήμερα, από τα οποία τα οκτώ είναι φτιαγμένα από χρυσάφι.
Μέχρι το 2005 η Τζαμάικα είχε κερδίσει συνολικά σε παγκόσμια πρωταθλήματα έξι χρυσά μετάλλια.
Από το 2007 και μετέπειτα, μόλις σε τέσσερις διοργανώσεις, όταν δηλαδή ξεκίνησαν οι συμμετοχές και οι νίκες με παγκόσμια ρεκόρ του Μπολτ, ο απολογισμός «μιλάει» για 18 χρυσά μετάλλια.
Κι αν οι επιτυχίες της νησιωτικής αυτής χώρας έφθασαν στο σημείο να θαμπώσουν με το φετινό σκάνδαλο ντόπινγκ, ήρθαν ο Μπολτ, αυτήν τη φορά παρέα με τη Σέλι Φρέιζερ Πράις, για να γυαλίσουν και πάλι τα έπαθλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου