Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Η ώρα του Μέσι, του Κλόζε και του... Μαραντόνα

Η ώρα του Μέσι, του Κλόζε και του... Μαραντόνα
 
Η κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου χαρίζει την πολυπόθητη ποδοσφαιρική... αθανασία. Αυτή που δεν μπόρεσαν να γευτούν σπουδαίοι αστέρες του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, παρά την εξαιρετική πορεία που διέγραψαν.

Ο αείμνηστος Αλφρέδο ντι Στέφανο και ο «ιπτάμενος Ολλανδός» Γιόχαν Κρόιφ ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Γι' αυτό το δικό τους ξεχωριστό ραντεβού με την Ιστορία έχουν αύριο το βράδυ (10 μ.μ.) στο «Μαρακανά» ο Λιονέλ Μέσι με τον Μίροσλαβ Κλόζε. Τους δύο άσους χωρίζουν εννέα χρόνια (ο Αργεντινός είναι 27 ετών, ενώ ο Γερμανός 36) και θα παίξουν στον τελικό δίχως να σκέφτονται το «αύριο». Ο Μέσι πασχίζει εδώ και χρόνια να ξεφύγει από τη βαριά σκιά που ρίχνει πάνω του ο Ντιέγκο Μαραντόνα, ο οποίος χάρισε σχεδόν... μόνος του στην Αργεντινή το Μουντιάλ του 1986.
Ο Κλόζε δεν έχει λησμονήσει την αποτυχία του 2002. Τότε η εθνική Γερμανίας είχε φτάσει στον μεγάλο τελικό, αλλά νικήθηκε από την κλάση του Βραζιλιάνου Ρονάλντο. Αυτήν τη φορά οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί για τον 36χρονο επιθετικό, καθώς η τωρινή «Νατσιονάλμανσαφτ» του «τίκι-τάκεν», όπως αποθεώνεται από τον Τύπο, συνιστά το φαβορί απέναντι στη... συντηρητική Αργεντινή.
Κάτι ανάλογο είχε γίνει και το 1990. Τότε η Γερμανία των Ματέους, Μπρέμε, Κλίνσμαν, Λιτμπάρσκι με τον Μπεκενμπάουερ στον πάγκο είχε κερδίσει (1-0) την Αργεντινή του προπονητή Μαραντόνα.
Ο «Ντιεγκίτο» θέλει πολύ να πανηγυρίσει (έστω και ως απλός Αργεντινός) έναν ακόμη παγκόσμιο τίτλο. Ο ίδιος δεν κατάφερε να σταματήσει την εθνική Γερμανίας του Λεβ στο Μουντιάλ του 2010, όταν η Αργεντινή είχε διασυρθεί με 4-0 με εκείνον στον πάγκο και τον Μέσι στο χορτάρι.
Kουρασμένος
Κυρίως ο Μαραντόνα προσπάθησε να αφυπνίσει τον «ψύλλο» που δείχνει καταπονημένος στους τελευταίους αγώνες: «Φοβάμαι πως ο Μέσι είναι κουρασμένος, γιατί τον είδα ν' αναπνέει με δυσκολία στον τελευταίο αγώνα.
Στον τελικό δεν μπορεί να δείξει την ίδια εικόνα και ο ίδιος το γνωρίζει. Πιστεύω ότι θα του το υπενθυμίσουν ο Μαστσεράνο με τον Λαβέτσι».
Παράλληλα, έδωσε και τις συμβουλές του: «Η Γερμανία μπορεί να νικηθεί. Αν την πιέσεις στο κέντρο μπορεί να της προκαλέσεις πολλά προβλήματα. Να κλέψεις την μπάλα και να ξεκινήσεις γρήγορες αντεπιθέσεις με τους Μέσι και Ιγκουαΐν. Αυτό έκανε η Γκάνα, που απέσπασε ισοπαλία 2-2, αλλά και η Αλγερία, που έχασε στην παράταση. Αντίθετα η Βραζιλία τής άφησε χώρο στη μεσαία γραμμή και τους περίμενε με το γνωστό ολέθριο γι' αυτήν αποτέλεσμα. Η ιστορική νίκη των Γερμανών επί της Βραζιλίας ίσως ν' αποτελέσει δίκοπο μαχαίρι. Η αυτοπεποίθηση και η σιγουριά τους έχουν γιγαντωθεί κι ίσως ν' αποδειχθούν μοιραίες στον τελικό».
Οι Γερμανοί διατείνονται ότι έχουν εκπονήσει μυστικό σχέδιο εξουδετέρωσης του Μέσι, όπως τόνισε ενδεικτικά ο βοηθός προπονητή Χάνσι Φλικ.
Ωστόσο ο «Κάιζερ» Φραντς Μπεκενμπάουερ δεν δίστασε ν' αποθεώσει τον σούπερ σταρ της Μπαρτσελόνα, που μετρά 42 γκολ σε 92 συμμετοχές: «Η Αργεντινή μπορεί ν' αποδειχθεί επικίνδυνη. Ο Μέσι είναι σούπερ σταρ και μπορεί ν' αποφασίσει την τύχη του τελικού με μία ενέργεια, απόρροια της ποδοσφαιρικής του ιδιοφυΐας».
Μια δεύτερη ευκαιρία έχει στον τελικό ο Μίροσλαβ Κλόζε, που έχει ήδη γράψει ιστορία ως ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων με 16 τέρματα.
Ο φορ της Λάτσιο, που είναι πρώτος σκόρερ στην ιστορία της εθνικής Γερμανίας, με 71 γκολ σε 136 συμμετοχές, έδωσε μια παράξενη υπόσχεση: «Γνωρίζω καλά το άσχημο συναίσθημα της ήττας σε τελικό Μουντιάλ. Αν στεφθώ παγκόσμιος πρωταθλητής, τότε ίσως να βγάλω το ζώο (!) που κρύβω μέσα μου...».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου