Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Το Μουντιάλ της Βραζιλίας έφτασε στο τέλος του με την Γερμανία να κατακτά το βαρύτιμο τρόπαιο για 4η φορά στην ιστορία της
ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗΣ 
Το Μουντιάλ της Βραζιλίας έφτασε στο τέλος του με την Γερμανία να κατακτά το βαρύτιμο τρόπαιο για 4η φορά στην ιστορία της.
Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 πρόσφερε απολαυστικές στιγμές, φοβερές συγκινήσεις και χαρακτηρίστηκε από αρκετούς ως το κορυφαίο στην ιστορία του θεσμού. Είχε πλούσιο θέαμα και άκρως ενδιαφέροντα παιχνίδια, ενώ ορισμένα «επεισόδιά» του όπως η 7άρα της Γερμανίας στον ημιτελικό με την Βραζιλία και το δάγκωμα του Σουάρες θα παραμείνουν αξιομνημόνευτα στο πέρασμα των χρόνων και θα αποτελούν χαρακτηριστικά αυτού του τουρνουά κατά τη διάρκεια της ιστορίας.
Ο Γιώργος Παναγιωτίδης καταγράφει συνοψίζοντας όσα ξεχώρισαν από τις 12 Ιουνίου ως τις 13 Ιουλίου που διήρκησε η μαγεία αυτής της διοργάνωσης, η οποία συνιστά την κορυφαία γιορτή του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.
Ας τα πάρουμε λοιπόν με τη σειρά…
  • Πολλά γκολ και θέαμα από τη φάση των ομίλων
Η πρώτη φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου κατά την οποία υπάρχουν 32 ομάδες χωρισμένες σε 8 ομίλους συνήθως είναι η πιο… βαρετή για το κοινό. Ωστόσο φέτος όλα τα ματς πλην ελαχίστων εξαιρέσεων παρουσίασαν τεράστιο ενδιαφέρον και πρόσφεραν πλούσιο θέαμα με τα δύχτια να κουνιούνται αρκετές φορές. Εξάλλου αξίζει να σημειωθεί πως ισοφαρίστηκε το ρεκόρ επίτευξης τερμάτων στην ιστορία του θεσμού που κρατούσε από το 1998 στα γήπεδα της Γαλλίας. Στα αξιόλογα λοιπόν των ομίλων η 4άρα της Γερμανίας στην Πορτογαλία, η 5άρα της Ολλανδίας στην Ισπανία, αλλά και κάποια ακόμη σπουδαία ματς με υψηλά σκορ και αγωνία στο κατακόρυφο.
  • Εκπλήξεις
Ως είθισται στα Παγκόσμια Κύπελλα δεν έλειψαν ούτε από το φετινό τουρνουά οι ομάδες που έκαναν την έκπληξη. Κορυφαία η Κόστα Ρίκα που έφτασε μέχρι τους 8 και αποκλείστηκε στα πέναλτι από την Ολλανδία. Νωρίτερα, στη φάση των ομίλων, είχε αφήσει εκτός Ιταλία και Αγγλία παίρνοντας την πρόκριση ως πρώτη και αήττητη από τον «όμιλο του θανάτου» με δεύτερη την Ουρουγουάη. Το Βέλγιο πραγματοποίησε εξίσου καλή πορεία γνωρίζοντας τον αποκλεισμό στα προημιτελικά από την φιναλίστ Αργεντινή, ενώ εντυπωσίασε και η Αλγερία που προκρίθηκε στους «16» και «ζόρισε» την Γερμανία. Πολύ καλή παρουσία είχε και το Μεξικό.
  • Αποκαλύψη
Ο παίκτης αποκάλυψη αυτής της διοργάνωσης ήταν αναμφίβολα ο Κολομβιανός, Χάμες Ροντρίγκες που έκλεψε τις εντυπώσεις με τις εμφανίσεις τους και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ πετυχαίνοντας 6 γκολ σε 5 παιχνίδια.
  • Το δάγκωμα του Σουάρες
Στο ματς-τελικό της Ουρουγουάης με την Ιταλία για την τελευταία αγωνιστική των ομίλων όπου οι δύο ομάδες διεκδικούσαν την πρόκρισή τους στον επόμενο γύρο συνέβη ένα πρωτόγνωρο περιστατικό σε Μουντιάλ Ο Λουίς Σουάρες προέβη σε μια κίνηση την οποία έχει επαναλάβει. Δάγκωσε τον Κιελίνι στον ώμο δίχως όμως να τιμωρηθεί από τον διαιτητή της αναμέτρησης. Βέβαια, ο επιθετικός της Μπαρτσελόνα πλέον, τιμωρήθηκε αυστηρά από την FIFA.
  • Η πετυχημένη ελληνική παρουσία
Η Εθνική Ελλάδος προκρίθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στη φάση των «16» του Μουντιάλ γράφοντας μια «χρυσή» σελίδα για τον ελληνικό ποδόσφαιρο. Μάλιστα βρέθηκε μια ανάσα από την τεράστια επιτυχία της παρουσίας της στα προημιτελικά γνωρίζοντας τον αποκλεισμό από την Κόστα Ρίκα στα πέναλτι.
  • Οι απογοητεύσεις
Βραζιλία και Ισπανία αποτελούν τις δύο ομάδες που προκάλεσαν τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις στην διοργάνωση καθώς εμφανίστηκαν κατώτερες των προσδοκιών. Οι Ισπανοί κορεσμένοι από τους τρεις συνεχόμενους τίτλους αποχώρησαν νωρίς με δύο ήττες στα δύο πρώτα ματς. Οι οικοδεσπότες Βραζιλιάνοι δεν έπεισαν με την απόδοσή τους σε κανέναν αγώνα πως μπορούν να πετύχουν τον μοναδικό στόχο τους που ήταν η κατάκτηση του Μουντιάλ στην πατρίδα τους. Αντίθετα ταπεινώθηκαν με την πιο βαριά ήττα της ιστορίας τους (7-1 από την Γερμανία στα ημιτελικά) και έχασαν και την τρίτη θέση με την συντριβή (0-3) από την Ολλανδία μπροστά στο κοινό τους. Απογοήτευση προκάλεσαν και οι Κρ. Ρονάλντο και Λιονέλ Μέσι που έδειξαν ότι δεν μπορούν να πάρουν τις εθνικές ομάδες των χωρών τους στις πλάτες τους και να πετύχουν κάτι σπουδαίο με το εθνόσημο. Αρνητικό πρόσημο πήραν επίσης η Ιταλία και η Αγγλία.
  • Έλαμψαν…
Άριεν Ρόμπεν, Χαβιέρ Μασεράνο και ολόκληρη η Εθνική Γερμανίας εντυπωσίασαν σε αυτό το Μουντιάλ με τις εμφανίσεις τους στα γήπεδα της Βραζιλίας. Από τα «πάντσερ» ξεχώρισαν για την σταθερότητά τους οι Λαμ, Κρόος και Μίλερ, ενώ ιστορία έγραψε ο Κλόζε που πέρασε στην κορυφή των σκόρερ όλων των εποχών στο θεσμό με 16 γκολ καθώς ξεπέρασε τον Ρονάλντο.
  • Η 7άρα στον ημιτελικό!
Το ντροπιαστικό  7-1 της Γερμανίας επί της διοργανώτριας Βραζιλίας αποτελεί από μόνο του ένα αξιομνημόνευτο χαρακτηριστικό αυτού του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Γεγονός που δεν ξανάγινε. Η Βραζιλία να δέχεται 7 τέρματα σε ημιτελικό και μάλιστα στην πατρίδα της ενώ φιλοξενεί Μουντιάλ. Υπόκλιση στο μεγαλείο των Γερμανών.
  • Η Ολλανδία, ο Φαν Χάαλ και η αλλαγή τερματοφύλακα στα πέναλτι!
Ένα γεγονός που προκάλεσε εντύπωση ήταν η αλλαγή τερματοφύλακα στο 120΄ από τον Λουίς Φαν Χάαλ, ο οποίος αντικατέστησε τον Σίλεσεν με τον Κρουλ με τον τελευταίο να τον δικαιώνει αποκρούοντας δύο πέναλτι και δίνοντας την πρόκριση στην ομάδα του. Αξίζει να αναφέρουμε επιπλέον πως οι «Οράνιε» έπαιξαν το πιο θεαματικό ποδόσφαιρο κατά πολλούς στο τουρνουά.
  • Σπουδαίοι τερματοφύλακες και τακτικό ποδόσφαιρο
Κέιλορ Νάβας, Οτσόα και Μάνουελ Νόιερ έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για τις ομάδες τους πραγματοποιώντας εξαιρετικές και κρίσιμες επεμβάσεις. Ο Κοσταρικανός και ο Μεξικανός γκολκίπερ συνέβαλαν αρκετά στις πορείες των ομάδων τους ενώ ο Γερμανός απέδειξε γιατί αποτελεί ένας από τους κορυφαίους τερματοφύλακες όλων των εποχών. Ακόμη, το στυλ παιχνιδιού που διακρίθηκε ήταν η άρτια τακτική. Με αυτό τον τρόπο αγωνίστηκαν οι περισσότερες ομάδες έχοντας καλό στήσιμο στο χορτάρι. Η επιβράβευση της πιο δουλέμενης ομάδας ήρθε εξάλλου με την κατάκτηση του κυπέλλου, καθώς τα "πάντσερ" ακολούθησαν αυτό το στυλ στον μέγιστο βαθμό.
  • Για πρώτη φορά ευρωπαϊκή χώρα Παγκόσμια Πρωταθλήτρια στην Αμερική
Οι Βραζιλιάνοι υποστήριζαν τη Γερμανία στον μεγάλο τελικό διότι δεν ήθελαν σε καμία των περιπτώσεων να αντικρύσουν το πανηγυρικό σκηνικό των αιωνίων αντιπάλων Αργεντινών στο θρυλικό «Μαρακανά» του Ρίο Ντε Τζανέιρο στην πατρίδα τους. Για την «αλμπισελέστε» φυσικά η χαρά θα ήταν διπλή λόγω αυτού. Τελικά οι Γερμανοί σήκωσαν το «χρυσό αγαλματάκι» και έγιναν οι πρώτοι Ευρωπαίοι που γίνονται Παγκόσμιοι Πρωταθλητές επί αμερικανικού εδάφους.
Αποτίμηση
Σε γενικές γραμμές η διοργάνωση του 20ου Μουντιάλ της ιστορίας ήταν άψογη αν και υπήρξαν κάποια μελανά σημεία όπως ορισμένα οργανωτικά προβλήματα αλλά και επεισόδια σε διαδηλώσεις του βραζιλιάνικου λαού που δίκαια «φώναζε» και διαμαρτυρόταν για την παιδεία και την υγεία που του στερείται στο βωμό του κέρδους που αποφέρει στους πλούσιους το Μουντιάλ. Αυτή ήταν η «μαύρη» πλευρά της διοργάνωσης. Πάντως επικεντρώνοντας στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι αυτά που ικανοποίησαν το κοινό ανά τον κόσμο ήταν περισσότερα από αυτά που δεν άρεσαν. Εν κατακλείδι να αναφερθεί πως επήλθε και ποδοσφαιρική δικαιοσύνη με την κορυφαία ομάδα να πανηγυρίζει τον τίτλο στο τέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου