Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

ΗΜΑΘΙΑ ΣΠΟΡ - Ποινικές διώξεις σε 16 παράγοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου

 Ποινικές διώξεις σε 16 παράγοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου
Ποινικές διώξεις για κακουργήματα και πλημμελήματα σε βάρος 16 μεγαλοπαραγόντων του ποδοσφαίρου άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας μετά την έρευνα του αθλητικού εισαγγελέα Αριστείδη Κορέα, καθώς υπήρχαν ενδείξεις για την τέλεση του αδικήματος της εγκληματικής οργάνωσης στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας διαπίστωσε την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης που έστηνε ποδοσφαιρικούς αγώνες αποκομίζοντας τεράστια κέρδη από το στοίχημα, ωφελώντας ή καταστρέφοντας -κατά περίπτωση- συγκεκριμένες ομάδες. Οι εισαγγελείς Αριστείδης Κορέας και Ελένη Σίσκου, μετά τη διενέργεια έρευνας που διήρκεσε περισσότερο από έναν χρόνο, προχώρησαν στην άσκηση ποινικών διώξεων για σειρά κακουργημάτων όπως:
1. Συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.
2. Απάτη κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση, απόπειρα εκβίασης με απειλή βλάβης δραστηριότητας που ασκεί ο εξαναγκαζόμενος, δωροδοκία, δωροληψία για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα που περιλαμβάνεται σε στοιχηματικές δραστηριότητες (πλημμέλημα).
Οι εισαγγελικοί λειτουργοί, με ένα πόρισμα 73 σελίδων, καταλήγουν στην εκτίμηση ότι είχε συγκροτηθεί εγκληματική οργάνωση με στόχο τον ορισμό συγκεκριμένων διαιτητών για να επιτυγχάνεται το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αποτέλεσμα της δράσης της οργάνωσης ήταν, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο υποβιβασμός συγκεκριμένων ποδοσφαιρικών ομάδων, με αποτέλεσμα να χάσουν χρηματικά ποσά.
Από την ίδια δράση οι ομάδες που ευνοήθηκαν κέρδισαν εκατομμύρια ευρώ, καθώς, όντας  ψηλά στην κατάταξη, συμμετείχαν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αυτοί όμως δεν ήταν οι μόνοι χαμένοι, καθώς, σύμφωνα με το πόρισμα, θύματα απάτης έπεσαν και οι φίλαθλοι που στοιχημάτιζαν σε ένα πρωτάθλημα το οποίο πίστευαν ότι δεν είναι στημένο.
Για να καταλήξουν σε αυτά τα συμπεράσματα, οι εισαγγελείς στηρίχθηκαν κυρίως στις άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου και στις συνομιλίες που καταγράφηκαν, μεγάλα αποσπάσματα των οποίων περιλαμβάνονται στο πόρισμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, διώκονται δύο πρόεδροι ΠΑΕ, τέσσερις παράγοντες της ΕΠΟ, δύο μέλη της ΚΕΔ, τρεις διαιτητές και πέντε μέλη άλλης επιτροπής. Η δικογραφία διαβιβάστηκε ήδη σε τακτικό ανακριτή προκειμένου να καλέσει τους κατηγορουμένους σε απολογία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου