Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014


Ολυμπιακοί αγώνες 2004
Από το ζενίθ στο ναδίρ
Δέκα χρόνια πέρασαν από την ημέρα που όλος ο πλανήτης περίμενε την έναρξη των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας. Η Ελλάδα που ήταν το επίκεντρο του κόσμου τότε… σήμερα μετρά της πληγές της από μια διοργάνωση που της έδωσε λίγες χαρές και αρκετές λύπες.
Υπεύθυνος: Βαγγέλης Σπυράκης
Η ανάληψη των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας (12/8/2004) ήταν μια γιορτή που όλος ο κόσμος και οι Έλληνες περίμεναν με ανυπομονησία. Δέκα χρόνια μετά από εκείνη την αποφράδα ημέρα, οι Ολυμπιακοί αγώνες άφησαν σίγουρα πίσω μια πικρία και μια μεγάλη απογοήτευση, καθώς μπορεί να πέτυχαν απόλυτα ως αθλητική διοργάνωση αλλά απέτυχαν πλήρως στον μετά-ολυμπιακό προορισμό τους στην ελληνική κοινωνία.


Το κολοσσιαίο εγχείρημα έγινε υπόθεση λίγων και πρόβλημα πολλών. Αγωνιστικά δε το σοκ από την υπόθεση ντόπινγκ των Κεντέρη και Θάνου ακόμα συγκλονίζει τους Έλληνες.
Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή όμως. Οι δύο αθλητές του Χρήστου Τζέκου παρουσιάστηκαν το μεσημέρι (12/8 στις15.15) την είσοδό τους στο Ολυμπιακό Χωριό, παραλαμβάνοντας και τις διαπιστεύσεις τους, και αυτόματα ενεργοποιήθηκαν μέσα στο κεντρικό σύστημα της ΔΟΕ. Αμέσως χτύπησε συναγερμός από τον τότε νέο πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζάκ Ρόγκ: «Βρείτε και περάστε από έλεγχο τους Κεντέρη και Θάνου»  ήταν η εντολή υπό την πίεση και του ισχυρού άντρα της Wada, Καναδού Ντίκ Πάουντ, που δεχότανε πιέσεις από τους Αμερικάνους.

Οι δύο πρωταθλητές μας ειδοποιούνται από την είσοδο στο χωριό ότι τους ψάχνουν για έλεγχο, αλλά προτιμούν να αποχωρήσουν, προκειμένου να πάνε να μαζέψουν τα πράγματά τους.Άλλωστε δεν ήταν υποχρεωμένοι – τη στιγμή μάλιστα που ο στίβος άρχιζε τη δεύτερη ημέρα των αγώνων – να μένουν από το πρώτο βράδυ στο Ολυμπιακό Χωριό.

Ο αρχηγός της ελληνικής αποστολής Γιάννης Παπαδογιαννάκης αναγκάζεται να υπογράψει την...κλήτευση για έλεγχο των δύο αθλητών στις 18.15 και από εκείνη τη στιγμή αρχίζει το σίριαλ με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα, έχοντας μια ώρα οι Κεντέρης και Θάνου να εμφανιστούν για να μην χρεωθούν τρίτο non show που θα σήμαινε αυτόματα τον αποκλεισμό τους από τους αγώνες !
Όπως και έγινε… καθώς το βράδυ λίγο μετά τις 21:00 το βράδυ,  η είδηση του τροχαίου ατυχήματος για τους δύο έλληνες αθλητές έσκασε σαν βόμβα στα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Η συνέχεια είναι γνωστή καθώς η εκπρόσωπος Τύπου της ΔΟΕ (δεν πείστηκε από το ατύχημα των ολυμπιονικών μας),  Ζιζέλ Ντέηβις πέντε μέρες μετά κουνάει με περηφάνια τις διαπιστεύσεις των Κεντέρη, Θάνου και Τζέκου, που τους έχουν αφαιρεθεί μετά τον αποκλεισμό τους από τους αγώνες. Από εκείνη την στιγμή και μέχρι σήμερα πολλά είναι τα  ερωτηματικά για την υπόθεση  που μένουν αναπάντητα . Γιατί το κλιμάκιο της WADA που πήγε να ελέγξει τους Αμερικάνους αθλητές στην Κρήτη, που είχαν  φυγαδευτεί και οι οποίοι τους πέταξαν έξω από την αμερικανική βάση ενώ μάλιστα τους έδειραν κιόλας, δεν τιμώρησαν και αυτούς; Γιατί παρέλαβε και υπέγραψε την κλήση για έλεγχο ντόπινγκ ο αρχηγός της ελληνικής αποστολής, κ. Παπαδογιαννάκης, ενώ βάση των κανονισμών αυτό απαγορεύετε; Eρωτήματα που σίγουρα κάποιοι γνωρίζουν την απάντηση αλλά σιωπούν δέκα χρόνια μετά. Το μόνο σίγουρο είναι, ότι οι δύο έλληνες αθλητές πήγαν σαν «πρόβατα επί σφαγή», καθώς ούτε δείγμα πάρθηκε για να μάθουμε αν είχαν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών, αλλά ούτε και η ΔΟΕ απάντησε πειστικά στα παραπάνω ερωτήματα στους εκπροσώπους του τύπου.  Μεγάλος χαμένος της υπόθεσης είναι ο ελληνικός στίβος,  ο οποίος πλήρωσε ακριβά το «μάρμαρο» για αυτήν την υπόθεση καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει σηκώσει κεφάλι σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων.

Όσο αφορά το κολοσσιαίο εγχείρημα της ανάληψης των αγώνων, αυτό άφησε ζημιές και έγινε πρόβλημα πολλών ελλήνων  δέκα χρόνια μετά. Σύμφωνα με το Reuters, οι Ολυμπιακοί κόστισαν στη χώρα μας 8,22 δισ. Ευρώ (11 δισ. δολάρια), ποσό διπλάσιο σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Μία μέρα πριν από την επέτειο των Αγώνων του 2004 (13-29 Αυγούστου), πολλοί αναρωτιούνται για το πραγματικό όφελος της Ελλάδας από τη διοργάνωση αυτή.

Πριν λίγες ημέρες ο ΙΟΒΕ ξεκίνησε μία μεγάλη έρευνα για την αποτίμηση των Ολυμπιακών Αγώνων. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε τα αποτελέσματα της μοναδικής κι όπως φαίνεται πρώτης και τελευταίας καταγραφής των πεπραγμένων με ειδική έμφαση να δίνεται στον οικονομικό παράγοντα.

Πέρασαν δέκα ολόκληρα χρόνια και καμία κυβέρνηση, κανένας αθλητικός, πολιτικός ή οικονομικός φορέας δεν μπήκε στον κόπο να κάνει τη δική του αποτίμηση. Κανείς δεν μας είπε εάν έγινε ταμείο. Τα μεγάλα ολυμπιακά έργα που σαν στόχο είχαν την ανάπτυξη του ελληνικού αθλητισμού  πέρασαν σε δεύτερη μοίρα.   Χωρίς τεχνοκρατικό πλάνο και αθλητική κουλτούρα ο ερασιτεχνικός αθλητισμός στοίχειωσε στις εγκαταλειμμένες και διαλυμένες αθλητικές ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Τα σύμβολα της μεγάλης και υπερήφανης Ελλάδας του 2004 έγιναν το μίασμα και η ντροπή το 2014.Κάποιοι κέρδισαν πολλά από αυτή την διοργάνωση και ζημίωσαν εκατομμύρια έλληνες μέχρι σήμερα.  Άλλωστε η αποκάλυψη του προέδρου του ΟΑΚΑ, Πέτρου Γαλακτόπουλου, την Δευτέρα (11/8/2014), ότι η περίφημη στέγη Καλατράβα,  έγινε με άδεια πέργκολας και ότι δεν μπορεί να γίνει συντήρηση σήμερα, μαρτυρά πολλά για το πάρτι εκατομμυρίων  που έστησαν ορισμένοι στις πλάτες των ελλήνων φορολογουμένων την  «σκοτεινή» εκείνη περίοδο.

Η πρόικα των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας πλέον είναι οι εικόνες της ντροπής με τις διαλυμένες ολυμπιακές εγκαταστάσεις, τους χορταριασμένους αγωνιστικούς  χώρους, τα σπασμένα μάτριξ, τα λεηλατημένα γραφεία, τις κλεμμένες υποδομές, τις άδειες πισίνες, τις διαλυμένες κερκίδες και τις χρεοκοπημένες αθλητικές ομοσπονδίες, Αυτές οι εικόνες  πρέπει να είναι ο οδηγός για το μέλλον…Το 2004 γιορτάσαμε την κορύφωση και το 2014 γιορτάζουμε το ναδίρ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου