Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Τρίτος δρόμος τσίπουρου στο Ροδοχώρι το Σάββατο

Τρίτος δρόμος τσίπουρου στο Ροδοχώρι το Σάββατο
Ο ΓΑΣ  Ροδοχωρίου σε συνεργασία με τον  Πολιτιστικό Σύλλογο  Ροδοχωρίου  «Οι Κομνηνοί», με τη βοήθεια του Γιώργου Τσαγκερά διοργανώνουν το Σάββατο 30 Νοεμβρίου στις 10.30 το πρωί αγώνα δρόμου 12.700 μέτρων με την ονομασία  «3ος Δρόμος του Τσίπουρου».


Περιγραφή διαδρομής: Η εκκίνηση κι ο τερματισμός γίνεται στην πλατεία του χωριού.  Η διαδρομή περιλαμβάνει 12.700 μέτρα ανάμεσα από δενδροφυτεμένες καλλιέργειες και πυκνό δάσος.  Άλλοτε σε χωματόδρομο, άλλοτε σε φαρδύ  μονοπάτι,  οι δρομείς θα απολαύσουν το όμορφο φυσικό περιβάλλον, με το μοναστήρι του   Αϊ Γιώργη του Περιστερεώτα, η εικόνα του οποίου ήρθε από τον Πόντο, τις χιονισμένες πλαγιές του Βερμίου με τις πίστες των 3-5 Πηγαδιών, θα περάσουν από δύο ρέματα με τρεχούμενο νερό, εύκολης βατότητας και θα τερματίσουν στην πλατεία του χωριού. 

Μετά τον αγώνα οι συμμετέχοντες, τερματίζοντες και μη, θα περάσουν από  το τοπικό επισκέψιμο οινοποιείο Argatia Winery,  όπου θα ενημερωθούν  για τη διαδικασία της παραγωγής κρασιού και θα δοκιμάσουν κρασιά, συνοδεία ποντιακών εδεσμάτων που θα ετοιμάσουν γυναίκες του χωριού . Στην συνέχεια θα πάνε σε παρακείμενο τσιπουροκάζανο όπου παρακολουθώντας τη διαδικασία απόσταξης, θα προχωρήσουν στην αποκατάσταση μετά τον αγώνα, με πλούσιο γεύμα με τοπικές ποντιακές λιχουδιές, προϊόντα κλασικής ψησταριάς με κρασί και τσίπουρο. Θα υπάρχει μουσική με D.J.  για χορούς παραδοσιακούς κυκλωτικούς αλλά και λαϊκούς. 
Θα δοθούν μετάλλια και αναμνηστικά διπλώματα σ’ όλους τους συμμετέχοντες. Επίσης αναμνηστικό τεχνικό μπλουζάκι! Θα βραβευτούν με κύπελλα οι τρείς πρώτοι του αγώνα και οι τρεις πρώτες γυναίκες. Τυχόν επιπλέον βραβεύσεις θα ανακοινωθούν μετά τον τερματισμό. Οι απονομές θα γίνουν κατά την διάρκεια του γεύματος. Συμμετοχή έχουν δηλώσει γύρω στα 60 άτομα (ενήλικες), οι οποίοι έχουν πληρώσει τη συμμετοχή τους (15 ευρώ). Τυχών επιπλέον έσοδα , θα διατεθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς, ενόψει και των εορτών των Χριστουγέννων.
Ιστορικό του αγώνα από τον Γιώργο Τσαγγερά: Το 1990 για πρώτη φορά έκανα απόσταξη στέμφυλων μόνος μου. Μέχρι τότε  πήγαινα  σαν  παρατηρητής. Τα τελευταία 23 χρόνια ανελλιπώς  αποστάζω , πάντα  παρέα με φίλους, που πλέον  το περιμένουν σαν ένα σημαντικό γεγονός της χρονιάς για συνεύρεση και  γλέντι σε πραγματικά μοναδικές βραδιές έως πρωίας! Πριν  μερικά χρόνια μπήκε η ιδέα  από κάποιον να προσθέσουμε κι έναν αγώνα μια και όλοι γίναμε και δρομείς. Έτσι  το 2011 για πρώτη φορά  κάναμε τον αγώνα μεταξύ φίλων και νικητής, για την ιστορία ήταν ο Γιάννης ο Κουρκουρίκης  και τελευταίος ,σκούπα ο Σπύρος ο Κουπίδης! Και την επόμενη χρονιά πάλι ο Γιάννης και μέχρι να τερματίσει ο τελευταίος έκανε μια γύρα ακόμη! Πρώτοι στο τροχάδην ,αλλά  πρώτοι και στο κέφι και στο χορό! Η διεύρυνση του αγώνα  έγινε λόγω  παραπόνων από φίλους που ήθελαν να συμμετάσχουν,  αλλά  δεν καλέστηκαν .  Τα παραπάνω  γράφονται για να κατανοήσουμε το πνεύμα του αγώνα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου