Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

ΗΜΑΘΙΑ ΣΠΟΡ - Η μαφία σκοράρει στη ζούγκλα του ποδοσφαίρου


Η επίθεση με σιδερολοστό στο κεφάλι, στα χέρια και στα πόδια λίγο έλειψε να στοιχίσει τη ζωή στον 45χρονο Αθηναίο πρώην διαιτητή, Χριστόφορο Ζωγράφο.
Η επίθεση με σιδερολοστό στο κεφάλι, στα χέρια και στα πόδια λίγο έλειψε να στοιχίσει τη ζωή στον 45χρονο Αθηναίο πρώην διαιτητή, Χριστόφορο Ζωγράφο.

Πριν από τον Χριστόφορο Ζωγράφο, άγνωστοι δράστες, χρησιμοποιώντας τις ίδιες ή παρόμοιες μαφιόζικες μεθόδους, είχαν απειλήσει δύο προκατόχους του στην ΚΕΔ, τον Γιάννη Τσαχειλίδη και τον Δημήτρη Καλύβα
Πριν από τον Χριστόφορο Ζωγράφο, άγνωστοι δράστες, χρησιμοποιώντας τις ίδιες ή παρόμοιες μαφιόζικες μεθόδους, είχαν απειλήσει δύο προκατόχους του στην ΚΕΔ, τον Γιάννη Τσαχειλίδη και τον Δημήτρη Καλύβα.
Η μαφία σκοράρει στη ζούγκλα του ποδοσφαίρου
Η μαφία συνεχίζει να... παίζει μπάλα. Να χτυπάει, να χειροδικεί, να τρομοκρατεί, να στέλνει στο νοσοκομείο εκπροσώπους του ποδοσφαίρου και της διαιτησίας. Ο Χριστόφορος Ζωγράφος, πρώην ρέφερι και αναπληρωτής πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας, από τις 3 του περασμένου Οκτωβρίου, είναι ένα ακόμα θύμα επίθεσης.
Ο 45χρονος Αθηναίος πρώην διαιτητής, που χτυπήθηκε άνανδρα έξω από το σπίτι του στον Κολωνό, ίσως δεν γνώριζε την «άγρια Δύση» του ελληνικού ποδοσφαίρου, όταν ο θείος του, παλιός διαιτητής Α' Εθνικής και νυν καθηγητής διαιτησίας, Κώστας Ακρίδας τον έβαζε στις ράγες της διαιτησίας.
Πολύ, δε, περισσότερο τις συνθήκες που θα συναντούσε όταν αποδέχθηκε την πρόταση του νέου προέδρου της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας και πρώην πρόεδρου της Skoda Ξάνθης, Γιώργου Γκιρτζίκη για να γίνει αναπληρωτής του.
Ο Χριστόφορος Ζωγράφος, που έγινε διαιτητής πριν από 28 χρόνια (1984) και πραγματοποίησε το ντεμπούτο στην Α΄ Εθνική σε αγώνα της ΑΕΚ (2-0 τη Βέροια) το 1998, δέχθηκε επίθεση από τραμπούκους, οι οποίοι τον χτύπησαν με σιδερολοστό στο κεφάλι, στα χέρια και στα πόδια, με αποτέλεσμα να υποστεί εγκεφαλική διάσειση και κάταγμα στο χέρι, χτυπήματα που λίγο έλειψε να αποβούν μοιραία! «Αν τον χτυπούσαν με τον σιδερολοστό ένα χιλιοστό πιο κάτω, τότε ίσως να μη ζούσε. Δόξα τω Θεώ είναι ζωντανός», δήλωσε ο θείος του και μέντοράς του, καθώς ήταν κι εκείνος πρώην διαιτητής, Κώστας Ακρίδας... Μπορεί ο κ. Ακρίδας να μην ήταν ξεκάθαρος, όταν ρωτήθηκε αν ο Χριστόφορος είχε δεχθεί τον τελευταίο καιρό απειλητικά μηνύματα, όμως το θύμα στους αστυνομικούς υποστήριξε ότι πριν από μία εβδομάδα είχε δεχθεί απειλητικό τηλεφώνημα.
Ο άγνωστος άνδρας, σύμφωνα με τον Χρ. Ζωγράφο, είχε εξαπολύσει απειλές σε βάρος του για την ιδιότητά του ως αντιπροέδρου της ΚΕΔ. Ωστόσο, τότε ο Χρ. Ζωγράφος δεν αξιολόγησε ως σημαντικό το τηλεφώνημα και δεν ενημέρωσε τις Αρχές. Οι αξιωματικοί του Τμήματος Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας της Ασφάλειας Αττικής, που αναζητούν τους δράστες της απρόκλητης επίθεσης σε βάρος του Χριστόφορου Ζωγράφου, εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στο απειλητικό τηλεφώνημα.
Η επίθεση σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην περιοχή του Κολωνού, την ώρα που ο Χριστόφορος Ζωγράφος επέστρεφε σπίτι του. Δύο άγνωστοι που επέβαιναν σε μηχανή μεγάλου κυβισμού τού είχαν στήσει ενέδρα. Καθώς ο πρώην διαιτητής βάδιζε, ο ένας από τους δύο τον χτύπησε στο πίσω μέρος του κεφαλιού του με σιδερολοστό. Εκείνος αντιστάθηκε και ο δράστης τράπηκε σε φυγή. Επιβιβάστηκε στη μηχανή και διέφυγε. Αμέσως μετά και κατά τις 3.15 τα ξημερώματα, ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΚΕΔ διακομίσθηκε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» με βαριά τραύματα στο κεφάλι.
Τα αίτια της επίθεσης
Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι η επίθεση που δέχθηκε ο Χρ. Ζωγράφος ήταν προσωπική και αφορούσε τη σημερινή ιδιότητά του και όχι την προηγούμενη ως διαιτητή. Το παραδέχθηκε, άλλωστε, και ο θείος του, Κ. Ακρίδας: «Δεν ήταν τυχαίο που τον χτύπησαν τώρα. Δεν ξύπνησε κάποιος, είδε τον Ζωγράφο κι άρχισε να τον χτυπάει. Και γιατί δεν το έκαναν πριν από ένα μήνα, όταν ήταν απλός παρατηρητής διαιτησίας και όχι αναπληρωτής πρόεδρος της ΚΕΔ; Αυτοί γνωρίζουν. Εμείς, που σκεφτόμαστε απλά, δεν μπορούμε να πούμε γιατί έγινε αυτό το χτύπημα και πού πάει αυτό το μήνυμα. Το σίγουρο είναι ότι δεν είχε προκαλέσει ποτέ. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό το βρώμικο μυαλό που σκέφτηκε να δράσει κατ΄ αυτόν τον τρόπο, μόνον εκείνο ξέρει γιατί το έκανε και ποιο μήνυμα ήθελε να στείλει».
Με αυτό το σκεπτικό, οι Αρχές θεωρούν ότι πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό που δεν έχει σχέση με άλλες επιθέσεις που έχουν σημειωθεί σε βάρος διαιτητών. Το ενδιαφέρον έχει εστιαστεί στο τηλεφώνημα, αλλά και στις μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων που έχουν ήδη δώσει καταθέσεις. Στη διάθεση των αξιωματικών βρίσκονται και υλικά από κάμερες της περιοχής, όπου σημειώθηκε το χτύπημα.
Δ. Καλύβας και Γ. Τσαχειλίδης τα προηγούμενα θύματα
Δύο επιθέσεις μέσα σε 15 μήνες
Τους τελευταίους δεκαπέντε μήνες τα κρούσματα βίας σε βάρος μελών της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας έχουν... παγιωθεί. Αποτελούν πλέον σύνηθες φαινόμενο. Πριν από τον Χριστόφορο Ζωγράφο, άγνωστοι δράστες, χρησιμοποιώντας τις ίδιες ή παρόμοιες μαφιόζικες μεθόδους, είχαν απειλήσει δύο προκατόχους του στην ΚΕΔ: τον Δημήτρη Καλύβα, τον Αύγουστο του 2013 και τον Γιάννη Τσαχειλίδη, τον περασμένο Ιανουάριο.
Ο δάσκαλος από τη Βοιωτία, που διαμένει στην Αθήνα, τραυματίστηκε ελαφρά από αγνώστους, κατά τη διάρκεια επίθεσης που δέχθηκε στην περιοχή της Φυλής. Κατά την αποχώρησή του από το γήπεδο, όπου είχαν πραγματοποιηθεί τεστ διαιτητών, ένα μηχανάκι είχε προσκρούσει ελαφρά στο αυτοκίνητο του Δ. Καλύβα.
Μόλις ο πρώην ρέφερι και τότε μέλος της ΚΕΔ, ο οποίος επί μία δωδεκαετία ήταν παρατηρητής διαιτησίας, βγήκε έξω από το αυτοκίνητό του για να δει τι ακριβώς είχε συμβεί, ο συνεπιβάτης της μοτοσικλέτας, που δεν φορούσε κράνος, του επιτέθηκε, χτυπώντας τον και βρίζοντάς τον: «Γ... τη διαιτησία σας».
Η διοίκηση της ΕΠΟ είχε υποσχεθεί ότι «η ασύδοτη τρομοκρατική δράση τους δεν θα μείνει ατιμώρητη» και πως «με τη συνδρομή της Αστυνομίας θα βρούμε τους δράστες αυτής της ενέδρας», ωστόσο ουδείς εκ των δραστών συνελήφθη.
Οι μαφιόζοι, ως ήταν αναμενόμενο, συνέχισαν τη δράση τους. Και τον περασμένο Ιανουάριο έβαλαν στο στόχαστρό τους ένα ακόμη (πρώην) μέλος της ΚΕΔ, τον Γιάννη Τσαχειλίδη, που ήταν υπεύθυνος ορισμού διαιτητών στον Νότιο όμιλο της Β΄ και της Γ΄ Εθνικής. Τότε, άγνωστοι είχαν επιχειρήσει να τον τρομοκρατήσουν.
Κατάφερε να διαφύγει
Την ώρα που ήταν σταματημένο το αυτοκίνητό του, σε φανάρι του Π. Φαλήρου, του άνοιξαν την πόρτα και του έριξαν σπρέι, αλλά εκείνος κατάφερε να διαφύγει από την πόρτα του συνοδηγού. Ο 46χρονος πρώην διεθνής διαιτητής και γιος του παλιού παράγοντα του Ιωνικού, Μανώλη Τσαχειλίδη, ο οποίος το 2002 τοποθετήθηκε στον πίνακα διαιτητών Α΄ Εθνικής και τρία χρόνια αργότερα πήρε το σήμα του διεθνούς ρέφερι, κατέθεσε μήνυση στο αστυνομικό τμήμα Π. Φαλήρου, ωστόσο ουδείς εκ των δραστών συνελήφθη και πάλι.
Οταν ανέλαβε πόστο στην ΚΕΔ, είχε κι αυτός όνειρα και φιλοδοξίες: «Στόχος και όραμα είναι να γίνει καλύτερη η ελληνική διαιτησία. Θέλουμε να βοηθήσουμε ο καθένας όσο μπορεί προκειμένου να ανέβουμε διαιτητικά επίπεδο», έχει δηλώσει ο Γιάννης Τσαχειλίδης.
Ο Δ. Καλύβας, πριν από έναν χρόνο, στα τεστ διαιτησίας, είχε συμβουλεύσει τους Ελληνες ρέφερι να σταματήσουν να προσεύχονται: «Είμαι βαθιά θρησκευόμενος. Ομως όλα πρέπει να γίνονται με μέτρο. Πιστεύω πως αντιλαμβάνεστε τι εννοώ και αναφέρομαι στους σταυρούς που κάνετε και εστιάζει πάνω σας ο φακός.
Οφείλετε να περνάτε απαρατήρητοι και αυτό που πιστεύετε να κρατάτε μέσα σας, γιατί όταν γίνονται λάθη δεν σβήνουν», ενώ τους είχε ζητήσει, επιπρόσθετα, να προσέχουν τις εμφανίσεις τους εκτός γηπέδων, αλλά και τις αναρτήσεις τους στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τελικά, όμως, άλλοι δεν έχουν τον... Θεό τους.
ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου