Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Τα 19α ‘Κωνσταντινίδεια’ διοργανώνει το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου η ομάδα στίβου της Γ.Ε. Νάουσας

Στις 27 Σεπτεμβρίου τα φετινά ΄Κωνσταντινίδεια΄
Τα 19α ‘Κωνσταντινίδεια’ διοργανώνει το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου η ομάδα στίβου της Γ.Ε. Νάουσας μαζί με την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Πιερίας-Ημαθίας, υπό την αιγίδα του δήμου Νάουσας. Οι αγώνες στίβου, ελάχιστος φόρος τιμής προς τον δωρητή του σταδίου της Νάουσας Αντώνη Κωνσταντινίδη, θα ξεκινήσουν στις 3 το απόγευμα.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ (1855-1927)
Ανήκει στην οικογένεια Κολτσάκη, γιος του Κων/νου Κολτσάκη. Γεννήθηκε το 1855 και πέθανε το 1927 σε ηλικία 72 ετών. Τύπος απλός, ασκητικός. Από μικρός μένει ορφανός εργάζεται και πηγαίνει σχολείο. Τελειώνει το Γυμνάσιο Έδεσσας και αργότερα με την βοήθεια του αδερφού του Γεώργιου Κωνσταντινίδη, συγγραφέα και μέλους του Ελεγκτικού Συνεδρίου του Κράτους φοιτά στο Πολυτεχνείο. Αριστεύει και διορίζεται σε Δημόσια θέση. Ως νομομηχανικός υπηρέτησε στην Εύβοια, την  Άρτα, την Πρέβεζα, μα η ψυχή του ήταν πάντα στην πατρίδα, στην οποία δεν μπορεί να επιστρέψει γιατί αυτή είναι ακόμα υπόδουλη.
Μόλις το 1914 αξιώνεται να επισκεφτεί τη Νάουσα, αλλά οι ασχολίες του δεν του επέτρεψαν να μείνει πολύ. Όλη του την ζωή είναι ένας μόχθος, μια σεμνή προσφορά και η σκέψη του πριν δώσει την τελευταία του πνοή, είναι πάλι η Νάουσα. Αφήνει όλη  την περιουσία του για να ιδρυθεί ένα σύγχρονο Στάδιο. Βαθυστόχαστη η σκέψη για την εποχή εκείνη και γνήσια Ελληνική. Στη νεολαία στρέφεται. Θέλει οι νέοι του τόπου να έχουν αυτά που ο ίδιος στερήθηκε.
Η πίστη του πως εδώ θα σφυρηλατηθεί ο ολοκληρωμένος άνθρωπος, πως η πνευματική δύναμη και το υψηλό ήθος θα μπορέσουν να αναπτυχθούν στο ρωμαλέο κορμί, είναι μοναδική. Και θέλει οργανωμένο Στάδιο, με Γυμναστήρια, στίβο και γήπεδα για τα παιδιά του τόπου του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου