Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Αυτές είναι οι μεγάλες διοργανώσεις για το 2014: Μουντιάλ και Χειμερινοί Ολυμπιακοί αγώνες


Αυτές είναι οι μεγάλες διοργανώσεις για το 2014: Μουντιάλ και Χειμερινοί Ολυμπιακοί αγώνες

Τρία είναι τα μεγάλα ραντεβού του παγκόσμιου αθλητισμού τη νέα χρονιά, με το καθένα να έχει τις ιδιαιτερότητές του. Μπορεί ο περισσότερος κόσμος να έχει στο… πρόγραμμά του για το 2014 το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, το Μουντιάλ της Βραζιλίας με τη συμμετοχή και της Εθνικής Ελλάδος, όμως στο διεθνές καλαντάρι κυριαρχούν και οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στους πρόποδες του Καυκάσου και το Μουντομπάσκετ στην Ισπανία.

Η χώρα του καφέ, της σάμπα και φυσικά του ποδοσφαίρου έχει μπροστά της μια διπλή πρόκληση, που θα κρίνει και την επιτυχία της διοργάνωσης. Αφενός είναι η οργανωτική πρόκληση και αφετέρου η αγωνιστική για την ομάδα του τεχνικού Λουίς Φελίπε Σκολάρι.

Με τη συνευθύνη και της FIFA, έχουν ήδη καταγραφεί τεράστιες καθυστερήσεις στην προετοιμασία των σταδίων και των άλλων υποδομών, δυστυχώς με νεκρούς και τραυματίες εργάτες, με τα γήπεδα να παραδίδονται προς χρήση έως και λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη του Μουντιάλ στις 12 Ιουνίου. Κι ακόμα, χωρίς εργαστήριο για ελέγχους δειγμάτων αίματος και ούρων (τα δείγματα θα φεύγουν αεροπορικώς για εργαστήριο στην Ελβετία!) και με τα νέα αεροδρόμια της χώρας όπως του Ρίο ντε Τζανέιρο να μην είναι ακόμη έτοιμα για να δεχθούν τον Ιούνιο τους, όπως εκτιμάται, 600.000 ποδοσφαιρόφιλους επισκέπτες στη χώρα.
Για να φτάνει ο πρόεδρος της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ, να ζητεί διά προσευχής από τον Θεό να πάνε όλα καλά και να είναι τα γήπεδα έτοιμα στην ώρα τους, καταλαβαίνει κανείς ότι τα «φίδια» έχουν ζώσει για τα καλά τους διοργανωτές.
Επιπλέον, ανησυχία προκαλεί στις Αρχές η κατάσταση που θα επικρατήσει στη χώρα εάν αυτό που εύχονται όλοι στη Bραζιλία γίνει πραγματικότητα και η Εθνική Βραζιλίας τής χαρίσει αυτό που της χρωστάει από το 1950, δηλαδή την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου εντός έδρας. Οι βραζιλιάνικες αρχές θεωρούν πιθανόν το ποτάμι της χαράς να ξεχειλίσει στους δρόμους και στις φαβέλες και να ξεφύγει από κάθε έλεγχο, προξενώντας επεισόδια που επιμελώς θα έχουν πιθανότατα καταφέρει να αποφύγουν οι διοργανωτές στη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου από διαδηλώσεις κ.λπ. Εκτιμάται πως όταν έρθει η ώρα του Μουντιάλ, οι Βραζιλιάνοι θα αποδειχθούν καλοί οικοδεσπότες, όμως η ευφορία ενός ποδοσφαιρικού θριάμβου στον τελικό του Μαρακανά στις 13 Ιουλίου μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
Από την άλλη πλευρά, τυχόν αποτυχία της διοργανώτριας να φθάσει έως τουλάχιστον τα ημιτελικά του θεσμού είναι πιθανό να οδηγήσει σε μεγάλη απογοήτευση με συνέπειες στην ατμόσφαιρα του Μουντιάλ, που χρειάζεται καλώς ή κακώς μια επιτυχημένη «σελεσάο», όσο και αν αυτό δεν το θέλουν τα άλλα φαβορί του τουρνουά, δηλαδή η Ισπανία, η Γερμανία και η Αργεντινή.
Σε σχέση με προηγούμενα Μουντιάλ, η διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Βραζιλία θα παρακολουθείται πολύ πιο στενά και από όσους ασχολούνται και με τα άλλα ολυμπιακά αθλήματα, καθώς αποτελεί και πρόκριμα για την οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 που θα διεξαχθούν στο Ρίο. Τα όποια «παθήματα» στην ποδοσφαιρική διοργάνωση θα αποτελέσουν μαθήματα για το μεγάλο παναθλητικό ραντεβού δύο χρόνια αργότερα.
Νωρίτερα, από τις 7 έως τις 23 Φεβρουαρίου θα διεξαχθούν οι 22οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στη Ρωσία, στο θέρετρο Σότσι, που βρίσκεται στα παράλια του Ευξείνου Πόντου, κοντά στα ρωσικά σύνορα με τη Γεωργία. Τον Μάρτιο, από τις 7 ώς τις 16 του μηνός θα διεξαχθούν εκεί και οι Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες.
Στους αγώνες του Σότσι, όπου η οργανωτική επιτυχία είναι εξασφαλισμένη έστω και διά… ροπάλου (ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι οι εργάτες στις υποδομές του θερέτρου θα κάνουν Πρωτοχρονιά όταν τελειώσουν οι αγώνες και όχι την προσεχή Τετάρτη!), θα συμμετάσχουν τουλάχιστον 85 χώρες και πάνω από 2.500 αθλητές σε 15 αθλήματα με στόχο κάποια από τα 98 χρυσά μετάλλια της διοργάνωσης.
Το «Σότσι 2014» θα είναι διοργάνωση και με πολιτικό ενδιαφέρον, δεδομένου ότι θα είναι οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες που θα διεξαχθούν επί ρωσικού εδάφους μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, και θα αποτελέσει ασφαλώς πρόσφορο έδαφος για άσκηση πολιτικής και προπαγάνδας εκ μέρους της ρωσικής κυβέρνησης. Αλλωστε, η Ρωσία κάθε άλλο παρά έχει φεισθεί εξόδων για τη διοργάνωση των Αγώνων με άψογο τρόπο σε ολοκαίνουργιες εγκαταστάσεις και με σπουδαίες αλλαγές στις υποδομές του θερέτρου της Μαύρης Θάλασσας, με τη δημιουργία ακόμη και δικτύου μετρό στο Σότσι με υπόγεια, επίγεια και υπέργεια τμήματα και 24 σταθμούς.
Επιπλέον, θα είναι και οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες με τον Γερμανό Τόμας Μπαχ στην ηγεσία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) και το πρώτο δείγμα γραφής του αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον. Η νέα εποχή του ολυμπιακού κινήματος αρχίζει φορώντας… χιονοπέδιλα.
Χρονιά με πολύ στίβο και γυμναστική
Η σκιά των δύο μεγάλων διοργανώσεων –του Μουντιάλ της Βραζιλίας και των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι– πέφτει βαριά στα υπόλοιπα αθλητικά γεγονότα του 2014, ωστόσο καθένα από αυτά θα διεκδικήσει ένα σημαντικό μερίδιο παγκόσμιας δημοσιότητας.

Το τρίτο τη τάξει σημαντικό ραντεβού της χρονιάς θα διεξαχθεί στην Ισπανία από τις 30 Αυγούστου έως τις 14 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για το Παγκόσμιο Κύπελλο μπάσκετ, στο οποίο θα λάβουν μέρος 24 ομάδες. Η εθνική μας ομάδα θα μάθει την 1η Φεβρουαρίου εάν θα είναι παρούσα στην Ισπανία, με χρήση της «wild card» που θα μοιράσει η FIBA, αφού δεν κατάφερε να προκριθεί μέσω του Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας. Συνδιεκδικήτριες για τις τέσσερις κάρτες της FΙΒΑ είναι η Νιγηρία, η Βραζιλία, ο Καναδάς, η Βενεζουέλα, η Κίνα, το Κατάρ, η Βοσνία, η Φινλανδία, η Γερμανία, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Πολωνία, η Ρωσία και η Τουρκία. Το Μουντομπάσκετ αυτό θα είναι το τελευταίο που διεξάγεται την ίδια χρονιά με την αντίστοιχη διοργάνωση του ποδοσφαίρου, αφού το επόμενο θα διεξαχθεί το 2019. Ισπανία, ΗΠΑ, Ανγκόλα, Αίγυπτος, Σενεγάλη, Μεξικό, Πουέρτο Ρίκο, Αργεντινή, Δομινικανή Δημοκρατία, Ιράν, Φιλιππίνες, Ν. Κορέα, Γαλλία, Λιθουανία, Κροατία, Σλοβενία, Ουκρανία, Σερβία, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία είναι οι 20 από τις 24 ομάδες που έχουν προκριθεί.
– Στο Σόποτ της Πολωνίας θα πραγματοποιηθεί (7-9/3) το παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου. Πρόκειται για την πρώτη από τις δύο μεγαλύτερες αγωνιστικές… στάσεις του κλασικού αθλητισμού.
– Οι κορυφαίοι αθλητές του ευρωπαϊκού στίβου θα δώσουν ραντεβού στο στάδιο «Λέτζιγκρουντ», στη Ζυρίχη της Ελβετίας. Από τις 12 έως τις 17 Αυγούστου θα διεξαχθεί το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου και είναι η δεύτερη φορά που μία ελβετική πόλη διοργανώνει αντίστοιχο πρωτάθλημα (Βέρνη, 1954).
– Το παγκόσμιο πρωτάθλημα ανδρών – γυναικών ξεχωρίζει στις διοργανώσεις της ενόργανης γυμναστικής. Θα πραγματοποιηθεί από τις 3 έως τις 12 Οκτωβρίου, στη Ναντζίνγκ της Κίνας. Η αντίστοιχη διοργάνωση της ρυθμικής θα γίνει στη Σμύρνη της Τουρκίας (21-28/9).
– Γεμάτο από ενδιαφέρουσες διοργανώσεις είναι το 2014 και για τον υγρό στίβο. Από τις 13 έως τις 24 Αυγούστου θα διεξαχθεί στο Βερολίνο το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (κολύμβησης, συγχρονισμένης, καταδύσεων και ανοικτού νερού), ενώ ένα μήνα νωρίτερα (14-27/7) θα πραγματοποιηθεί στη Βουδαπέστη η αντίστοιχη διοργάνωση στο πόλο ανδρών – γυναικών.
– Οι κορυφαίοι κωπηλάτες του κόσμου θα συναντηθούν στο Αμστερνταμ από τις 24 έως τις 31 Αυγούστου, ενώ πολλές είναι και οι διοργανώσεις της ιστιοπλοΐας. Το 2014 στις περισσότερες κλάσεις θα πραγματοποιηθούν ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα. Τέλος, από τις 8 έως τις 15 Ιουλίου θα διεξαχθεί στον Φαληρικό Ορμο το όπεν ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων ανδρών – νέων γυναικών «470» με διοργανωτή τον Ναυτικό Ομιλο Τζιτζιφιών Καλλιθέας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου