Δευτέρα, 11 Μαΐου 2015

ΗΜΑΘΙΑ ΣΠΟΡ - Σημαντικές αλλαγές στο ελληνικό ποδόσφαιροΟι πιο σημαντικές αλλαγές στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Οι πιο σημαντικές αλλαγές στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Μετά την μετ’ εμποδίων ψήφιση του αθλητικού νόμου και τα παρατράγουδα από τμήμα των ΑΝ.ΕΛ. που είναι κυβερνητικοί εταίροι το βλέμμα στρέφεται στις βασικές αλλαγές που θα φέρει στο ποδόσφαιρο και οι οποίες συμπυκνώνονται στις εξής:


• Σε σοβαρές περιπτώσεις επεισοδίων ο αρμόδιος για τον αθλητισμό υπουργός δύναται να επιβάλει σε συλλόγους, ομοσπονδίες και επαγγελματικές λίγκες πρόστιμα έως ένα εκατ. ευρώ και να απαγορεύει προσωρινά για μία ή περισσότερες αγωνιστικές τη διεξαγωγή συγκεκριμένων αγώνων ή να διακόπτει οριστικά τις διοργανώσεις.

• Από την αγωνιστική περίοδο 2015-2016 δεν θα γίνονται αγώνες παρουσία φιλάθλων στα γήπεδα που δεν έχει τοποθετηθεί σύστημα ηλεκτρονικού εισιτηρίου και κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης που να λειτουργούν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον νόμο.
• Οι ιδιοκτήτες χώρων που χρησιμοποιούνται ως λέσχες φιλάθλων χωρίς να έχουν βεβαίωση από τη ΓΓΑ κινδυνεύουν με πρόστιμο έως 100.000 ευρώ.

• Τα πειθαρχικά όργανα του ποδοσφαίρου συγκροτούνται αποκλειστικά από τακτικούς δικαστές που έχουν τριετή θητεία που δεν μπορεί να ανανεωθεί. Η επιλογή και ο διορισμός τους γίνεται από την ΕΠΟ από κατάλογο που συγκροτεί και αποστέλλει το αρμόδιο δικαστικό όργανο. Το ίδιο ισχύει και για τον υπεύθυνο άσκησης πειθαρχικών διώξεων («ποδοσφαιρικό εισαγγελέα») στη θέση του οποίου θα τοποθετηθεί εν ενεργεία εισαγγελικός λειτουργός με βαθμό αντεισαγγελέα πρωτοδικών.
• Οι διαιτητές, βοηθοί διαιτητές και παρατηρητές διαιτησίας επαγγελματικών πρωταθλημάτων θα υποβάλουν στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού δήλωση περιουσιακής κατάστασης για τη διεξαγωγή σχετικών ελέγχων.
• Εφόσον επιβληθεί ποινή φυλάκισης για επεισόδια με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις που δεν εμπίπτει στις διατάξεις που προσδιορίζουν το αδίκημα ως ιδιώνυμο και επιβληθεί ποινή φυλάκισης με αναστολή, ο καταδικασθείς υποχρεούται να διαμένει στο σπίτι του κατά το Σαββατοκύριακο για όσο διάστημα διαρκεί η ποινή.
• Η ΕΠΟ υποχρεούται να διαβιβάζει αμελλητί στον αρμόδιο για τον αθλητισμό υπουργό και στην ΕΕΑ, τις εκθέσεις της UEFA για τους ύποπτους χειραγώγησης αγώνες. Η ΕΕΑ δύναται να απαγορεύει τη συμμετοχή ομάδων στο κουπόνι του στοιχήματος, ενώ οι πληροφορίες που έρχονται σε γνώση του υπουργείου σχετικά με τη χειραγώγηση αγώνων θα διαβιβάζονται στην ΕΠΟ.
Τέλος επαναδιατυπώνεται το άρθρο για το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ. Το προηγούμενο την εξαιρούσε από τις διατάξεις του νόμου πλην θεμάτων δημόσιας τάξης, νομιμότητας και ελέγχου επί των κρατικών επιχορηγήσεων. Με τη νέα διάταξη και σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο αρμόδιος για τον αθλητισμό υπουργός διατηρείται το «αυτοδιοίκητο» αλλά καταργείται το «καθεστώς αυτονομίας». Η τελική διατύπωση που πέρασε στο νόμο αναφέρει ότι: Η τελική διατύπωση που κατατέθηκε αναφέρει ότι: «Θέματα του ποδοσφαίρου και της οργάνωσης και λειτουργίας της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας ρυθμίζονται από την ΕΠΟ στο πλαίσιο της αυτοδιοικητικής λειτουργίας της και σύμφωνα με το καταστατικό και τους κανονισμούς της, τα οποία είναι εναρμονισμένα με το Σύνταγμα, την κείμενη νομοθεσία, με δεδομένο ότι η ΕΠΟ διαχειρίζεται τις υποθέσεις της ανεξάρτητα και χωρίς επιρροή από τρίτους, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Παγκόσμιας και Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας, των οποίων είναι μέλος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου